Защо е важно да казваме „Благодаря“

Добрите обноски са ключови за всеки човек и са неща, на които се учим през целия си живот. Едно от първите неща, които ни учат нашите родители е да казваме благодаря – за подарък, който сме получили, на човек, подал ни ръка в труден момент. Благодаря и изразяването на благодарност има много силни психологически отражения не само върху собствените ни емоции и психика, но и върху чуждите. Доказано е, че изразяването на благодарност има силно положителен ефект върху настроението ни – трудно ще кажем благодаря и ще бъдем в лошо настроение. Освен това, друг положителен ефект е върху цялостното ни здравословно състояние – колкото повече изразяваме благодарност, толкова по-добре се чувстваме ние самите.

Използваме думата благодаря ежедневно – в магазина, към близките си, към колегите в офиса. В ролята си на лидери, особено когато става дума за старт-ъп компании, не трябва да забравяте да показвате благодарност към екипа си. В крайна сметка вие разчитате на техните умения и усилията, които влагат, за да върви компания напред.

Като ръководители на компания и екип, за всеки е важно служителите му да бъдат щастливи. Това се постига разбира се с много неща, но едно от най-влиятелните са признанието и оценката. Всеки служител търси признание за добре свършената работа. Оценяването на вложените усилия увеличава мотивацията за работа и удовлетвореността, а това от своя страна води до по-добро представяне и по-малко напускащи служители. Кой не иска това за служителите си?

Понякога улисани в работа и много задължения забравяме да кажем благодаря на колегите си. В други случаи, просто приемаме вложените усилия за даденост и не ги оценяваме достатъчно. За да се промени това, е хубаво да създадете култура на благодарност в компанията си. Това идва от вас като лидери на екипа. Важно е обаче не само вие да го показвате, но и да насърчавате служителите да се научат да изразяват благодарност един към друг. Показвайте ясно когато някой се е справил добре – с устно благодаря, малък подарък или друг жест, който изразява благодарност. Друг начин е да отделите специално време, например веднъж седмично, в което екипа да споделя благодарност за неща, които са се случили. Дори може да го превърнете в малък празник с храна и напитки. Не е нужно да е грандиозно, тъй като целта на събирането е друга – всеки да се чувства признат от колегите си и от вас като лидер. Бъдете конкретни и споделяйте ситуацията, за която сте благодарни. Не забравяйте, че когато служителите се чувстват оценени, ще бъдат много по-мотивирани да влагат допълнителни усилия в работата си и да постигат още по-големи успехи.

Освен към служителите, които са основната движеща сила на вашия бизнес, е хубаво да изразявате благодарност и към клиентите си. Все пак без тях вие нямаше да бъдете тук. При клиентите, казването на благодаря е важно по същите причини. Те да се чувстват оценени и да продължат да работят с вас и в бъдеще. Един от най-лесните начини е да им изпратите мейл/картичка или друг тип бележка, но е хубаво тя да бъде персонализирана, за да покаже, че сте вложили усилия за нейното надписване или създаване. Други варианти са малки подаръци, коледни подаръци или пък, стига да го позволява, общо събитие, в което да им покажете, че оценявате, че са избрали вас. Няма универсален начин, тъй като всеки бизнес е различен. Важно е обаче да помислите как може да изразите благодарността към клиентите си, за да се чувстват те щастливи, обгрижени и важни.

Колко често казваме благодаря, но наистина го мислим? Много рядко. В голяма част от случаите сме автоматизирали казването на тази дума. Когато говорим обаче за екипът и клиентите си, е важно да вложим целенасочени усилия към това действие. Освен, че ние ще бъдем по-щастливи, това ще окаже и много положително влияние върху хората, на които разчитаме за продължаващия успех на нашия бизнес – колегите и клиентите.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.forbes.com/sites/forbeschicagocouncil/2019/09/09/the-importance-of-saying-thank-you-in-the-workplace/?sh=470eab0e6a17

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top