В работен режим след почивка

След продължителен период на отдих и разпускане, връщането в работната рутина може да се окаже предизвикателство. Свикване с ранното ставане, настройката, че сте в офиса и имате задачи и връщането към темпото на делника са само част от тези трудности.

Завръщането в работен режим се случва няколко пъти в годината и ето защо  е хубаво да усвоите някои навици и тънкости, за да се справите успешно.

Ето няколко съвета как да направите периода на адаптация от почивка към работа по-лесен.

Планирайте връщането си

Създайте списък с приоритети, задачи и срокове, които трябва да се изпълнят. Този план ще ви помогне да се насочите към важните ангажименти и да избегнете чувството, че сте изгубени в прекалено много задачи. Може да отделите първия ден след връщането си в офиса, за да направите списъка си за действие.

Започнете с по-малки задачи

Започвайки с по-леките ангажименти можете да се върнете към работната рутина по-гладко. Това ще ви помогне да възстановите увереността си и да постигнете няколко успеха, преди да се заемете с по-големите предизвикателства. Освен това, малките задачи изискват не толкова голяма концентрация и не отнемат значително време. В допълнение, поставянето на по-лесни цели и постигането им ще ви даде чувство за удовлетвореност и мотивация.

Прегледайте пощата си

Проверете имейла си, но го правете стратегически. Не само за да  маркирате като прочетени съобщенията, които сте получили, но и за да правите ментален план за действие. Филтрирайте и сортирайте мейлите, за да се фокусирате върху най-важните и спешните задачи. Онези, които не са важни, спам или са рекламни съобщения директно премахнете от пощата, за да не ви създават усещането, че имате прекалено много неща, с които да трябва да се справите.

Подредете работното пространство

Почистването на работното място ще ви помогне да се концентрирате и да се чувствате комфортно, докато се трудите. Изхвърлете всички ненужни листа и малки предмети, които не използвате, а просто събират прах на бюрото. Приберете онези неща, които заемат пространство, а не използвате непрекъснато. Усещането на подреденост ще ви накара да се почувствате по-добре и по-готови за работа.

Поставете граници на времето

Ограничете минутите, които прекарвате в социални мрежи и ненужни дейности. Това ще ви помогне да се концентрирате върху задачите си и да повишите продуктивността си. Не забравяйте и да си поставите времетраене за постигане на конкретна задача. Така ще имате усещането, че не се разпилявате и не губите времето си в правене на безсмислени дейности.

Възстановете рутината си постепенно

Не се опитвайте да възстановите всичко веднага. Върнете се постепенно към трудовата си рутина, давайки си време да се адаптирате. Това става с малки и кратки задачи в началото, план за действие и ментално настройване на ума, че вече не сте в режим ваканция.

Не забравяйте за почивката

Възстановяването на работната рутина не означава, че трябва да забравите за отдиха. Това, че сте се върнали от ваканция, не е равно на впускане в нон-стоп задачи. Поддържането на баланс между работа и личен живот е ключът към дългосрочна продуктивност и удовлетворение. Това е ключово в първите дни след връщане в офиса, за да нямате усещането, че сте претрупани.

Следвайки тези съвети, можете да се върнете към работната си рутина след дълга ваканция с увереност и ефективност. Само с малко планиране можете да постигнете успех и да продължите напред по вашия професионален път.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:

https://www.forbes.com/sites/theyec/2022/09/09/back-from-a-long-vacation-nine-tips-for-getting-back-into-your-work-routine/?sh=4762dba56bc2

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top