Успешни лидери – започнете от себе си

Някои хора притежават качества, които лесно ги превръщат във водачи на околните, други обаче имат нужда да натрупат специфични опит и знания, преди да станат вдъхновяващи за останалите.

За да бъдете успешни като лидери, първо е нужно да се обърнете към себе си и да придобиете някои нови навици и умения. Ето няколко стъпки, през които е необходимо  да преминете.

Време за личностно развитие

За да водите успешно другите, трябва да подобрите своите умения и компетенции. Важно е да отделяте всеки ден по малко време – 30 минути, 1 час – за да се усъвършенствате. Ако се чудите откъде да започнете, потърсете ментор или човек, на който се възхищавате във вашата организация или извън нея. Той/тя ще ви помогнат с насоки къде да вложите усилия за развитието си. Освен това, за да водите успешно, е хубаво да познавате и човешката страна на управлението – какво мотивира хората, какво ги вдъхновява, как да говорите с тях.

Открийте силните си страни

Уменията и способностите, в които сте най-добри, са онези, които ще ви отличат. Ако не сте сигурни кои са те, може да помислите за ситуации и задачи, с които сте се сблъсквали и как сте реагирали на тях, кои са моментите, които ви зареждат с енергия и ви мотивират да се справите успешно. След като имате яснота в какво сте добри, може да работите за усъвършенстване и разширяване на тези силни умения. Именно чрез тях ще се отличите и останалите ще се обръщат към вас за помощ.

Свързване с хората

Едно от подценяваните качества на лидерството е възможността да се свържете на емоционално и психично ниво с другите. Замислете се за ситуация, в която сте се чувствали „свързан“ по някакъв начин с друг човек, дори и той да е непознат. Какво е онова, което ви е привлякло или което ви е позволило да изпитате тези усещания? Няколко важни неща, които да използвате при комуникацията си с другите, са откритост, автентичност и емпатия. Да бъдете искрени и да признаете грешка или че не можете да се справите с всичко, позволява на околните да видят, че сте като тях, а това създава усещане за свързване. Автентичността е много подценявана и рядка, тъй като не малко хора избират да се представят по начин, който не отговаря на истинската им същност. А емпатията помага да не забравяте, че всеки се бори с различни неща в живота си и понякога е хубаво първо да се опитате да помогнете и да разберете ситуацията, вместо да се нахвърляте върху човека отсреща.

Списъкът не е изчерпателен, a това са само част от уменията, които да развивате ако искате да бъдете успешен лидер.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://hbr.org/2023/02/you-dont-need-to-be-the-boss-to-be-a-leader?utm_campaign=hbr&utm_medium=social&utm_source=linkedinnewsletter&tpcc=linkedinnewsletter

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top