Умора от вземане на решения и как да се справим с нея

Случвало ли ви се е да не искате да вземете решение? Да сте изморени или изобщо да не ви интересува какво ще има за вечеря или кой филм ще гледате? Предполагам, че отговорът е да.

Умора от вземане на решения е реално състояние и се случва по-често отколкото си мислите. Затова е важно да познавате техниките, с които да противодействате на спиращия работата ви процес.

Ежедневно сме изправени пред избори – не само в професионален аспект, но и в социален и личен. Енергията, която е необходима, за да вземете лесно или трудно решение обаче, е една и съща. Затова и понякога се получава така, че когато е нужно да направите важен избор, свързан с вашия старт-ъп, просто нямате физическата и психическата сила да го направите.

Eто няколко техники, които ще са ви от полза, когато се намирате във важна ситуация, която налага да вземете решение или да участвате активно в този процес.

Разпределяне на решенията

За да не изхабявате цялата си енергия за малки и незначителни ежедневни задачи, може да съставите план през уикенда на потенциалните ситуации през следващите дни, които ще изискват от вас да направите избор. Те могат да се отнасят до професионални проблеми и ангажименти, но и до лични такива – какво ще ядете, как ще се облечете, кой филм или книга  да изберете за свободното си време и др. По този начин предварително отмятате част от решенията, с които ще се сблъсквате, и ви остават сила и енергия  за по-важните такива. А когато говорим за вашия старт-ъп, трябва да се чувствате мотивирани и нащрек за ситуациите и изборите, от които зависи бъдещето на компанията.

Превърнете решенията в задача

Подходете към вземането на решение като към всеки друг ангажимент, който изисква време и усилия, за да бъде изпълнен. Всеки ваш избор носи определени последствия, независимо дали положителни, или отрицателни. Отделете достатъчно време, за да проучите възможностите, както и какво следва от всяка от тях. В немалко случаи вземането на решения става между останалите задачи, а това води до грешки или до разкаяние след това. Третирайте всеки свой избор като задача, която трябва да бъде изпълнена, и й отделете необходимите за това минути или часове.

Перфекционизъм или импулсивност

Предприемачите обикновено спадат към две групи, когато става дума за начин на вземане на решения – перфекционисти или импулсивни натури. Перфекционистите имат склонност да премислят ситуацията прекалено много, стремейки се към най-доброто решение. Това обаче в немалко случаи им пречи да направят какъвто и да е избор. За разлика от тях, импулсивните хора целят да вземат решение по най-бързия начин, за да премахнат чувството на тревожност и спешност. Което, от своя страна, може да доведе до грешна преценка. Важно е да знаете към коя група спадате вие и да се стремите да не отивате в едната или другата крайност. Хубаво е да сте по малко и от двата типа, защото и двете категории имат своите предимства. Стремете се да поддържате този баланс, най-вече когато се сблъсквате със ситуация, която е важна за вас и вашата компания.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/is-decision-fatigue-making-you-a-careless-partner-heres/449587

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top