Топ 5 уроци на предприемачеството

Всеки аспект на нашия живот ни учи на много, но малцина сме подготвени за професионалния живот. Той ни сблъсква с много различни хора, среда, която е силно конкурентна, а понякога може да бъде и много жестока.

Когато говорим за предприемачество и старт-ъп компании, тогава нещата са още по-сложни. Затова е добре да имате предвид няколко урока, които ще са ви нужни за развитието ви като професионалисти и предприемачи и които ще разгледаме тук .

Победите не са линейни

В училище ни учат, че ако вложим дадени усилия, ще получим съответен резултат. Той обаче в голямата си част е предвидим – ако учим за тест или усвоим даден урок, ще получим по-висока оценка, отколкото ако не го направим. В предприемачеството и бизнеса не винаги е така. В голямата си част тези ситуации се определят не само от нас и от вложените усилия, но и от много външни фактори, върху които нямаме влияние. Затова когато ви се предостави възможност, я грабнете на момента. Ако не го направите, трудно ще се появи друга или няма да е толкова добра колкото първата. Не отлагайте в подобни ситуации, тъй като има голяма вероятност да съжалявате след това. Може да не ви се струва правилен моментът или пък визията за вашето развитие да е различна, но нищо не губите ако предприемете тази крачка, а в крайна сметка, това може да се окаже именно пътят, който е трябвало да поемете.

Ще получавате много откази

Откази от клиенти, инвеститори, и потенциални колеги са част от ежедневието ви. В началото  със сигурност ще бъде трудно да ги приемете. Важното е да не позволявате на всеки отказ да ви демотивира или наранява. Още един съвет от мен е да не приемате отказа лично. Да, понякога той може да ви нарани като човек, но в голяма част от случаите причините нямат общо с вас като личност.

Не всеки ще ви харесва

В продължение на горната точка е важно да разберете, че не всеки човек, когото  срещнете, ще ви харесва. И няма как това да стане. С разрастването на бизнеса си и натрупването на различни умения, хората, които не ви харесват, ще се увеличат. Това може да се дължи на пряка конкуренция, завист, че вие постигате успехи или много други причини. Важно е да бъдете себе си. Не се променяйте, за да се харесате на някого. Автентичността е много по-важна от играенето на различни роли.

Управлението на хора е ключово умение

Лидерството не е лесна роля и изисква много от нас, но е ключово  за всеки предприемач. Делегирането на задачи, овластяването на екипа и гласуването на доверие единствено могат да ви помогнат в развитието и успеха на компанията. Със сигурност ще има моменти, в които това ще бъде трудно или ще имате други по-спешни и важни задачи. Но в такива моменти  може да се поставите на мястото на служителите си и да се запитате какъв лидер и ръководител искате вие да виждате начело на компанията.

Защитавайте себе си и идеите си

Като предприемачи често ще ви се налага да разчитате единствено на себе си, за да продадете идеята си. Затова е важно не само да вярвате в нея, но и да защитавате онова, което представя тя. Животът ще ви срещне с хора, които са готови да се откажат от идеята си или да я променят до голяма степен, заради мнението на други хора. Вярата в себе си е умение, което ви носи самочувствие и увереност в способностите ви.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/leadership/5-lessons-on-life-as-an-entrepreneur-that-you-dont-learn/422741

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top