Стрес и как да се справим с него

Стресът е неразделна част от живота ни. Понякога може да е положителен в малки дози, но в повечето случаи е отрицателен. Мениджърите и предприемачите са подложени на постоянен стрес заради редица фактори в ежедневието си, които са свързани не само с компанията им, но и с личния живот. Отговорността за екипа и семейството, балансът между работа и личен живот, финансово състояние са само част от факторите, предизвикващи стресови състояния.

Когато нивата на стрес са малки и за кратък период от време, той може да ни помогне в ситуация, която изисква бърза реакция или ако сме застрашени от нещо. Натрупването на стрес и особено когато тялото е подложено на напрежение за дълъг период от време, може да има негативни последици върху психическото и физическото ни здраве.

Разбира се, всеки човек реагира по различен начин на стресови ситуации и се справя с тях чрез собствените си механизми. За да намалим влиянието на стреса обаче е важно да разберем, че има проблем и да приложим стратегии, за да го овладеем или предотвратим.

Обръщайте внимание на тялото си. Сигналите, които ни изпраща нашето тяло обикновено означават, че е хубаво да вземем мерки. Ускорен пулс, изпотяване, липса на концентрация са само част от сигналите, че тялото ни е подложено на стрес. Това, което можем да направим в такива случаи е поемем дълбоко дъх и да издишаме. Направете го няколко пъти, за да се опитате да успокоите дишането си.

Раздвижете се. Не случайно, спортуването е един от най-често препоръчваните начини за справяне със стреса. Когато се движим напрежението в тялото ни намалява, а в същото време се произвежда ендорфин, който е естествен болкоуспокоител и един от хормоните на щастието. Ако спортът не е вашето нещо, разходката също е много добър заместител.

Делегирайте. Хората в екипа ви са там, за да ви помогнат когато е нужно. Помислете кои задачи могат да бъдат извършени и от друг човек и се доверете, че това може да стане. Няма как да свършите всичко сами. Изберете да се фокусирате върху онези неща, които са важни и които вие трябва да свършите.

Потърсете помощ. Ако осъзнавате, че имате проблем и не успявате да се справите с него сами, поискайте помощ отвън. Тя може да е в лицето на приятели и семейство, но може да бъде и психолог или консултант на старт-ъп компании. Професионалната помощ е важна, тъй като ще имате с кого да поговорите спокойно и да споделите проблемите си.

Пишете. С непрекъснатата работа на лаптопи, телефони и всякакви други устройства, лесно забравяме да пишем на хартия. Воденето на тип дневник или просто записвайки задачите си ни дава перспектива и ни помага да структурираме мислите в главата си. Записването на проблемите, предизвикателствата или емоциите, които изпитваме действа като отдушник, ако нямаме възможност да говорим с някого в момента.

Действайте. Много често напрежението и притеснението от вземането на дадено решение ни изморяват както физически, така и психически. Затова е важно когато сме изправени на кръстопът да поемем по един път възможно най-бързо и да не влагаме емоционална и психическа енергия за прекалено дълго време. Да, някои решения изискват време и ресурси, но онези, които не са толкова важни, е хубаво да отлагаме дълго време, за да ги направим. Това носи излишно напрежение и стрес върху нас.

Казвайте не. Да се научим да казваме „Не“ е предизвикателно за много хора. Много по-лесно е да се съгласим, дори и за неща, които не искаме да правим, за да избегнем конфликт с други хора. Отказът обаче може да ни гарантира, че се фокусираме върху правилните неща за нас и нашата компания и да не влагаме време и ресурси, в задачи, които няма да ни донесат нищо.

Вземайте си почивка. Понякога изглежда, че предприемачите никога не почиват и в не малко случаи това е така. Важно е обаче да отделяте време, за да се „изключите“ от работа и да се фокусирате върху себе си. Изключете телефона си или се опитайте да не отговаряте на мейли и обаждания след работа. Звучи трудно и няма да се получи всеки ден, но когато се чувствате претоварени, опитайте да го направите и да отделите време само и единствено за себе си.

Стресът е част от ежедневието ни. Няма как да го премахнем изцяло. Когато обаче сме подложени на високи нива на стрес и работата ни предполага сблъсък с него всеки ден, е хубаво да намерим начини, за да се справяме с него. Те няма да работят винаги, но в дългосрочен план, създаването на полезни навици за намаляването на нивата ни на стрес, ще са много благоприятни за физическото и психичното ни здраве.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/leadership/11-effective-ways-to-cope-with-entrepreneurial-stress/412401

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top