Синдром на самозванеца – страшен или полезен за предприемачите

Имали ли сте усещането, че се представяте за някой друг? Или че непрекъснато се съмнявате в постиженията си? Ако отговаряте положително, то може би страдате от Синдром на самозванеца – поведение, при което човек се съмнява в собствените си качества непрекъснато.

Сблъсъкът с тези усещания и съмнения се случва на много хора, но е особено характерен за предприемачите. Предвид тяхната професия и стремежа да наложат и продадат нещо ново, те често изпитват съмнения в себе си. И въпреки това продължават напред.

Как можем да обърнем синдрома на самозванеца в наша полза, така че да ни помага, а не да вреди? Няколко съвета, върху които да се фокусираме.

Не се страхувайте от провал

Първото нещо, което трябва да знаете, е че синдромът не е болест, а начин на мислене, който може да бъде променен. Как става това? С разбирането и приемането, че всеки греши. Не само избрани хора, а всеки един от нас. Грешките не означават, че не ви бива, а са една чудесна възможност да се научите и да продължите напред. Когато сте предприемач, грешки се правят на всеки етап от развитието на вашия бизнес. Най-важното е да ги приемете като част от пътя, който трябва да извървите и да научите уроците  си.

Не слушайте съзнанието си

Вътрешните ви мисли понякога могат да бъдат най-големият ви враг. Те са и най-трудната част за промяна – да виждате себе си като можещи хора. Съмненията, несигурността и тревогите, които имате, могат да ви откажат да направите дадена стъпка. За да не се случва това обаче, е хубаво да промените начина си на мислене и да приемете вътрешния глас като мотиватор и съветник за подобрение. Това не се случва изведнъж, отнема време и изисква много положително мислене, но не е невъзможно да се научите да променяте вътрешните си мисли от отрицателни в положителни.

Потърсете помощ

Справянето със синдрома на самозванеца в някои случаи  изисква помощ отвън. Понякога е трудно, тъй като вътрешното ви усещане е, че не искате да говорите за предизвикателствата , които срещате. Споделянето обаче е много важно и помага за преодоляването на тези мисли и чувства. Приятели, семейство, специалисти или бизнес ментор – това са източниците на помощ и „местата“, където да откриете хората, към които да се обърнете в моменти на трудности.

Приемете вътрешния си самозванец

Истината е, че ако оставите настрана неприятното усещане, свързано с вътрешните съмнения в способностите ви, синдромът на самозванеца показва, че излизате от зоната си на комфорт. Нещо, към което много хора се стремят, но малко наистина го осъществяват. А за да успеете в бизнеса и предприемаческите среди, предизвикването на самите себе си е от ключово значение. Не забравяйте, че провалът е най-добрият начин да се научим как да не правим нещата в бъдеще.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/leadership/how-imposter-syndrome-can-actually-be-an-entrepreneurs/447478

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top