Психичното здраве на предприемачите

Предприемачеството и свързаните с него успехи, независимост и създаване на нещо ново, са привлекателна идея. Особено в последните години и с развитието на дигиталната свързаност все повече хора се стремят да станат предприемачи. Виждаме и четем историите на успешни хора, които са постигнали големи резултати с компанията, която са създали. Много малко обаче се говори за това какво е коствало на тези специалисти изграждането и развитието на техния старт-ъп. И как психичното здраве на предприемачите се влияе от ролята, която изпълняват.

Психичното здраве е тема, която на много места е все още табу. Трудно приемаме, че хора, които изглеждат силни, ръководят бизнес и носят отговорност за компанията и служителите си, могат да имат проблеми с психичното си здраве. Но в действителност нещата са доста по-различни. Според изследване на Майкъл Фрийман в САЩ, 72% от предприемачите (250 човека) са показали признаци на влошено психично здраве. Най-честите проявления са тревожност, депресия и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

До тези психични проблеми се стига най-често заради самота и огромното напрежение, под което са поставени предприемачите. В Негативната страна на предприемачеството: самотата, говорих за самотата и какво можем да направим, за да я предотвратим поне малко. Тя е част от пътя на предприемача, тъй като онова, с което той се занимава, трудно бива разбрано от околните. Напрежението е всекидневно и е свързано с взимането на решения, управлението на хора и фокуса върху развитието и успеха на старт-ъп компанията.

Какво обаче може да се направи, за да се намали влиянието на тези фактори върху психичното здраве? Едно от първите неща е да осъзнаем, че имаме проблем. Да, този момент не идва просто така и обикновено осъзнаването се случва когато вече са налице поражения. Въпреки това, осъзнаването, че нещо се случва е първата стъпка към решаването на проблема.

За да потърсим начин за справяне и да се опитаме да възстановим психичното си здраве, можем да направим няколко неща.

Отделете време за себе си. Наясно сме, че предприемачеството и развиването на старт-ъп са работа 24/7. Но докато се борим за успеха на компанията, не трябва да забравяме, че трябва да се борим и за себе си и собственото си здраве. Може да изглежда трудно, но опитайте да отделяте време само за вас. Това са моменти, в които да се погрижите за себе си, не само физически, но и ментално. Може да четете, да прекарвате време със семейство и приятели, да упражнявате хобито си. Тези почивки са много по-ценни отколкото си мислите, защото ви зареждат с положителна енергия и дават на тялото и ума ви почивка от работата.

Потърсете професионална помощ. Стигмата на посещаването на психолог или консултант, с който да разговаряте, вече не е толкова голяма. Никой няма да ви помисли за луд. Споделянето на всичко онова, което ви тревожи или тежи, само ще ви накара да се почувствате по-добре. Професионалистът ще ви помогне да се справите с тежките моменти и ще ви покаже как да се справите ментално когато нещата станат прекалено тежки за вас. Той/тя могат да ви научат как от рано да усещате симптомите на влошено психично здраве и как да ги предотвратите Понякога половината решение на един проблем е да говорим за него. Затова направете именно това.

Погрижете се за себе си. Постоянното напрежение, под което сте подложени оказва влияние не само върху психичното здраве, но и върху тялото ви. Не забравяйте да се погрижите и за него. Внимавайте с храната, която приемате и се стремете тя да е достатъчно богата на ценни съставки, които да ви дадат сила и енергия. Съня също е важна част за възстановяването на тялото и ума. Да, със сигурност ще имате безсънни нощи или такива, в които спите по 3-4 часа, но не ги превръщайте в ежедневие. Спортът също е нещо, което допринася за доброто състояние не само на тялото, но и на ума. Ако не обичате да спортувате, може да се разхождате. Ходенето е терапевтично действие, тъй като не изисква големи мисловни усилия. Може да се наслаждавате на околностите си и да се „изключите“.

В предприемачът виждаме човек, който е успешен, силен и който сякаш не може да се провали. Психичното здраве обаче не се вижда и е хубаво да започнем да му обръщаме повече внимание. Не си се провалил ако потърсиш помощ или ако имаш нужда да говориш с професионалист за предизвикателства, с които се сблъскваш. Напротив, това може само да помогне, за да продължиш по пътя на развитието на старт-ъпа си. Здрав дух в здраво тяло, са казали хората, и са много прави. Важно е да се погрижим не само за физиката си, но и за ума.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/5-ways-to-protect-your-mental-health-as-an-entrepreneur/438427

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top