Предизвикателствата на предприемача

Създаването и управлението на старт-ъп компания е изпълнено с много трудности. Колкото и подготвени да сте за този процес, никога няма да сте напълно готови за реалността и с какво може да ви сблъска тя. Ученето от грешките и ситуациите, в които изпадате са едни от най-ценните уроци по време на развитието на старт-ъп компанията ви. Предизвикателствата са ежедневие за предприемача, тъй като ролята и дейността му предполагат проправяне на нови пътища и ситуации, които се преодоляват с цената на много вложени усилия и ресурси.

Някои от най-големите предизвикателства през 2022 г. са общовалидни за всеки предприемач и са част от неговото пътуване към успеха на старт-ъп компанията му. Те са били и ще бъдат част от живота на предприемача и в бъдеще.

Липса на финансиране. Това е най-трудната и ключова тема за всеки старт-ъп. В даден момент от цикъла си на развитие, всяка компания се стреми към вкарването на нови средства, които да доразвият дейността на компанията. Малко хора обаче са подготвени за това, че набирането на средства отнема много време. В такива случаи нивата на стрес много рязко се повишават, а напрежението, на което е подложен всеки предприемач е огромно. Важно в подобни случаи е да намерите хоби или друга дейност, която да ви помага да разпуснете. Нужно ви е разсейване и да се заредите с положителни емоции, тъй като те ще ви помогнат да се справите с високите нива на стрес, които предизвиква подобна ситуация. Когато са намесени пари, особено когато те липсват за нещо, което е важно за вас, не забравяйте да се погрижите за себе си първо.

Винаги имайте план Б. Всеки се надява на най-доброто развитие за неговата компания. Често обаче могат да се намесят външни фактори, които да повлияят неблагоприятно върху старт-ъп-а и да доведат до забавяне в развитието. Разбира се, че няма как да бъдете подготвени за всякакви варианти, но за да бъдете по-сигурни, имайте резервен план. Той може да включва алтернативни източници на финансиране, други варианти на продукт/услуга, които да могат да се продават без да е необходимо влагането на много усилия от страна на екипа. Преценете какви са потенциалните рискове, които могат да застрашат вашата компания и помислете какви са възможните изходи от тези ситуация. Така първо вие ще се чувствате по-сигурни и няма да залагате на един вариант, но и ще може да реагирате бързо ако се сблъскате с някоя от тези неблагоприятни ситуации.

Разчитайте на екипа си. Споменавала съм и преди, че за един основател е много трудно да остави контрола върху задачите и да ги делегира на екипа си. Това са умения, които се научават, но те отнемат време. Трудно е да поверим на някой друг дейност, която ние сме извършвали, защото винаги в нас има доза съмнение, че човека отсреща няма да се справи толкова добре колкото ние бихме. В даден момент обаче, това става наложително. Не само защото компанията се е разраснала и вече имате екип, на който може да разчитате, но и защото вие не може да се справите с всичко и още по-малко да го контролирате. Хората, които се наемат в старт-ъп компаниите в повечето случаи са вдъхновени от идеята, която имате. Разчитайте на тях да свършат работата си по най-добрия начин и да ви покажат, че може да разпределите времето си за по-важни неща за развитието на компанията.

Правете предварителни проучвания. Това се отнася за всички доставчици, инвеститори и изобщо всеки намесен по някакъв начин във вашата компания. Знанието е сила са казали хората и са много прави. Когато разполагате с всичката нужда информация първо ще бъдете подготвени дори и за изненадващи ситуации и второ, ще бъдете наясно къде се намира компанията ви в момента. Когато зависите от външни хора за изработката на даден продукт или услуга, е ключово да разполагате с информация дали се справят добре, колко бързо изработват даден продукт. Понякога това може да бъде от решаващо значение за успеха ви.

Списъкът с предизвикателства пред предприемачите е неизчерпаем. Всеки се сблъсква с различни ситуации по пътя си, но някои от най-често срещаните са свързани с финансиране на компанията, управлението на екипа и правилната подготовка за различни ситуации. За да може да имаме поне доза сигурност е хубаво да помислим с какво можем да се сблъскаме и какво бихме направили ако тази ситуация се осъществи. Не забравяйте обаче, че вие като личности сте на първо място и е хубаво да намирате моменти, в които да се откъсвате от напрежението и стреса. Защото ако не го направите, няма да помогнете нито на себе си, нито на вашия старт-ъп.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://therecursive.com/what-i-learned-in-2022-6-founders-open-up-about-their-startup-journey/

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top