Почивка без вина – как да го постигнем

В допълнение на Без работа по време на почивка – мисията възможна, споделям още няколко съвета от Forbes.

Вземането на редовни почивки и отпуск от работата е от съществено значение за поддържането на здравословен баланс между професионалния и личния живот. Освен от физическа, имаме нужда и от психическа почивка, която да ни възвърне мотивацията, да намали нивата на стрес и да ни зареди с нови сили за следващия работен период.

Въпреки че почивката е силно препоръчителна, мнозина се чувстват притиснати да продължават да работят, с цената на умора и по-ниска продуктивност. Ето няколко полезни съвети за това как да се отпуснете.

Планирайте напред

Важно е да планирате своята почивка. Определете периода, в който мислите да не сте на работа и споделете с мениджърите и колегите си. Така те ще бъдат информирани и ще могат да разпределят задачите и вашата работа към други специалисти, докато вас ви няма.

Out Of Office

Включете автоматичните отговори на мейла си и известията за съобщения. Изкушаващо е „просто да проверите“ какво се случва в офиса, но ако отворите един мейл, след него ще последва друг, и трети и т.н. Накрая ще имате усещането, че сте длъжни да отговорите на всеки получен имейл или съобщение. 

Измислете интересна и полезна почивка

Ако ви е трудно да се откъснете от работа, може да бъде полезно да планирате какво ще правите по време на почивката си. Можете да се занимавате с хобито си, да се отдадете на физически упражнения или просто да релаксирате. Предварителният замисъл какво ще правите през почините дни ще ви помогне да се насладите на отпуската и да избегнете усещането, че губите време.

Време за любими хора

Използвайте отпуската, за да бъдете с близки и приятели. Това ще ви зареди с положителни емоции, които от своя страна ще намалят напрежението и стреса, останали от работата. 

Пътувайте

Обикновено, отиването на различно място от дома ни е оставено за времето на отпуска. Смяната на обстановката и излизането извън рутината е чудесен начин да се отпуснете и да презаредите батериите си.

Възстановете енергията си

Не забравяйте, че почивката е време за възстановяване на енергията. Отпускът ви дава възможност да се почувствате освежени и тонизирани за нови предизвикателства. Насладете се на тишината и спокойствието и си позволете да останете сами със себе си, за да използвате максимално периода на почивка. 

Взимането на редовни почивки е ключов фактор за подобряване на продуктивността, творческото мислене и цялостното ви благополучие и удовлетвореност. 

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://forbesbulgaria.com/2023/06/26/how-to-take-a-break-from-work-and-relax/

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top