10 насоки за подобряване на онлайн срещите

В света на дистанционната работа, видео срещите станаха неотделима част от ежедневието ни. За да направите този вид комуникация по-гладка и ефективна, следвайте тези 10 насоки.

Заглушавайте микрофона си, когато не говорите

Дори ако сте сами в стаята, фоновият шум може да бъде дразнещ или да разсейва останалите участници в срещата.

Бъдете внимателни към настройките на видеото – звук, картина и т.н.

Проверете дали микрофонът ви е заглушен, или работи, преди да излезете с двуминутен монолог, който никой няма да чуе. На всеки се е случвало да изпада в подобна ситуация, но особено при важни срещи е хубаво да обръщате внимание на тези аспекти от онлайн комуникацията.

Позицията на камерата

Не поставяйте камерата си твърде ниско, твърде високо или на различен монитор. Странични камерни ъгли могат да бъдат много разсейващи или неуместни по време на видео конференции. Уверете се, че камерата ви е на равнището на очите и е върху монитора, който ще използвате за срещата.

Осигурете добро осветление в стаята

 Малко неща са по-лоши от провеждането на професионална среща от това да имате усещането, че разговаряте с някого в тъмна и приглушена стая. Използвайте естествена светлина от прозорци или просто включете осветлението в стаята, за да направите обстановката по-ярка.

Облечете се подходящо

Макар и понякога да е досадно, особено ако работите от вкъщи, да носите работна риза и панталон, хубаво е да подготвите облеклото си сякаш ще виждате отсрещната страна на живо. Никога не знаете кога може да се наложи да станете изведнъж или кога камерата ви може да се измести по някаква причина. Обличайте спретнати и професионални дрехи за видео обажданията си.

Интериорът трябва да е делови

Ако пространството, от което се включвате, изглежда като студентска стая след парти, почистете я или потърсете друга стая. Най-добре е онова, което ще се вижда зад вас, да не е прекалено шарено или разсейващо. Това се отнася и за вашия работен плот, избягвайте да поставяте много чаши, чинии или дрънкулки на повърхността.

Тествайте техниката си преди обаждане

Това е особено значимо преди важна среща. Бихте могли да помолите колега да направи онлайн разговор с вас, за да проверите дали всичко работи изрядно. Нищо не е по-лошо от това да се опитвате да споделите нещо важно и да не можете да комуникирате ясно, защото качеството на звука ви е слабо или камерата ви не работи.

Не забравяйте да се представите

Ако сте в конферентен разговор без видео, се представете преди да говорите. Използвайте например „Здравейте, аз съм Нати и имам въпрос.“ Въпреки че някои програми уведомяват кой говори, ще направите добро впечатление, а останалите участници ще се ориентират кой се включва.

Не проверявайте имейли и не четете статии по време на видео срещите си

Това включва и извършване на допълнителна работа извън обаждането. Лесно е за другите участници да разберат, ако не сте напълно фокусирани по време на видео обаждане. Колкото и да е изкушаващо да свършите друга задача, докато сте в онлайн среща, показването, че слушате и внимавате, е уважение към другите и този, който е поискал срещата.

Когато говорите, гледайте в камерата, а не в себе си на екрана на компютъра

Това ще помогне на другите участници в срещата да усетят, че сте 100% ангажирани и присъстващи.

Онлайн срещите са важна част от нашето ежедневие и това на компаниите, и позволяват да се общува бързо и ефективно. Следвайки изброените насоки, вие ще подобрите общото преживяване от видео конференциите и ще се насладите на по-оптимизирани и успешни виртуални срещи.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/starting-a-business/working-remote-these-are-the-biggest-dos-and-donts-of/238902

Scroll to Top