Как да ограничим негативните последици при освобождаване на служители

Освобождаването на служители е едно от най-трудните и неприятни решения, с които собственик на бизнес или предприемач се сблъсква по пътя на успешната си кариера.

Подходът при разделяне с част от екипа е различен за всеки, но има няколко ключови неща, които ще ви помогнат да се справите по най-добрия начин с тази предизвикателна ситуация. Фокусът ви трябва да бъде върху хората, но и върху успеха на бизнеса в бъдеще.

Създайте основен екип

Един от най-трудните въпроси е кой от специалистите да остане и кой да си тръгне. За да се справите по-лесно с това решение, се фокусирайте върху уменията и способностите на вашия екип. Помислете кои от хората са ключови за продължаващото развитие на компанията и кои могат да допринесат по най-добрия начин. Това означава, че ще се наложи да се разделите с талантливи специалисти, но не трябва да забравяте, че целта ви е да остане екип, който може да се справи със задачите и да продължи развитието на фирмата.

Бъдете хора на първо място

Подходете с признание и уважение не само към тези, които освобождавате, но и към онези, които остават в компанията. Бъдете открити за причините, довели до намаляването на екипа, и се опитайте да подкрепите хората, които си тръгват, чрез финансова компенсация или помощ за намиране на следваща работа. За онези, които остават, е добре също да се погрижите. При подобни сътресения, мотивацията и удовлетвореността на хората намалява значително, затова е важно да комуникирате със служителите си и да ги подкрепите в този труден момент.

Изграждане на доверие

Бъдете сигурни, че специалистите, които остават след като сте освободили част от колегите им, няма да ви вярват напълно. Това се получава заради несигурността за собствената им работа и ситуацията, в която се намират. Важно е да спечелите доверието им отново, а това става с открита комуникация. Не само по отношение на чувствата и притесненията на хората, но и като споделяте с тях какъв е планът ви за бъдещето на компанията.

Поглед в бъдещето

Освобождаването на служители е труден момент за всички в една компания, но може да се използва и за преразглеждане на целите и задачите. Поговорете с хората, които продължават да работят за вас, и чуйте тяхното мнение за развитието и успеха на професионалните ви начинания. Използвайте момента да преразгледате културата на компанията и ценностите, към които се придържате. Подобни сътресения са полезен  момент за равносметка относно бъдещето на бизнеса ви и дали все още сте на правилния път. 

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/leadership/how-to-handle-layoffs-with-compassion-and-respect/450701

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top