Новини от start-up света (05 – 11 юни)


Mira бе купен от Google

https://techcrunch.com/2023/06/06/apple-acquires-mira-a-startup-building-lightweight-ar-hardware

Американският старт-ъп разработва хардуер за виртуална реалност, а това, което го отличава е лекотата на продуктите от останалите на пазара. Първоначално компанията се насочва към крайни потребители, но в последствие решава да обхване и бизнеса. Сумата, за която Google придобива Mira не е известна към момента.Cohere получи допълнителни 270$ млн.

https://techcrunch.com/2023/06/08/ai-startup-cohere-now-valued-at-over-2-1b-raises-270m/

Старт-ъп компанията разработва платформа за изкуствен интелект, чиято цел е да улеснява компаниите в анализа и сигурността на данни в облака. Предвид навлизането на облачните технологии и AI, използването на двете технологии в комбинация подпомага организациите и улеснява тяхната работа.Масово унищожение на старт-ъпи?

https://www.businessinsider.com/startup-mass-extinction-event-has-begun-venture-capital-2023-6

Според Тим Лорено, управляващ партньор в IVP (фонд за инвестиции) през последните 2 години се наблюдава масово унищожение на старт-ъп компании. Когато има финансиране, то се обявява и разгласява масово. Когато обаче един старт-ъп прекрати дейност, освен засегнатите, малко хора разбират за това. Твърдението на Тим е, че компаниите, които не преуспяват са се увеличили многократно през последните 2 години.Българските старт-ъпи, които да следите през 2023

https://therecursive.com/early-stage-bulgarian-startups-to-keep-an-eye-on-in-2023/

Всяка година, The Recursive публикуват списък с изгряващите звезди в българската старт-ъп екосистема. В статията може да видите кои са компаниите, които могат да се превърнат в следващите еднорози.Vitosha Venture Partners инвестира 1€ млн. в 9 български компании

https://lider.bg/prez-maj-vitosha-venchar-partnars-investira-obstho-1-milion-evro-v-9-novi-kompanii

Инвестиционният фонд избира всеки месец няколко български компании, които да подкрепи финансово. През месец май новите избраници са 9 – 4 от тях участват в акселераторската програма на фонда, а останалите 5 вече са в напреднал процес на развитие.

Scroll to Top