Нови навици не само през пролетта

Обикновено традиционното пролетно почистване свързваме с подреждане на дома, изхвърляне на стари дрехи и обувки и изобщо неща, които изискват физическа сила.

Защо обаче да не пренесете пролетното почистване и в работата и навиците и да го превърнете в седмичен ритуал. Чувството за подреденост и ново начало може да повлияе благоприятно и мотивиращо, както и да даде яснота на плановете за бъдещето.

Разберете кои са стъпките, които най-лесно ще подобрят ежедневието ви.

Предварителна неделна подготовка

Ако отделите само 15 минути, за да подредите програмата си за следващата седмица,  ще имате по-голям контрол върху графика си. Как да го направите? Първо задайте времева рамка за тази задача, важно е, за да не се изкушите да отговаряте на мейли и да се впуснете в решаване на работни казуси. Второто ключово за подредбата  е да прегледате срещите, които ви предстоят, и да махнете онези, които могат да бъдат превърнати в мейл, разговор по телефона или са излишни. Не забравяйте да отделите достатъчно време за себе си – спокоен обяд, кратки почивки между срещи и задачи, или просто време, за да останете сами със себе си.

Петъчно подреждане

Ако неделята е за предварителна подготовка, то гледайте на петък като на ден за подреждане и премахване на всичко излишно от изминалата седмица. Това може да е свързано с физическо  почистване на работното място, но и с мейли и задачи, които са вече завършени. Съвет от мен: за да избегнете усещането, че пощата ви е препълнена и всички мейли изискват отговор от вас, направете отделни папки за различните писма, които получавате. По този начин, когато дойде мейл, ако не изисква от вас реакция, може да го преместите  в съответната папка. Така, в края на седмицата няма да имате усещането, че входящата ви кутия е препълнена, а ще оставите само онези писма, които имат нужда от вашето внимание през следващата седмица.

To-do лист

В списъка с неща, които трябва да свършите, обикновено слагате много задачи. За да не се препълва и да махате повече неща, отколкото слагате, си поставете цел – да вършите 1 или 2 задачи от to-do листа през седмицата, независимо дали са лични, или работни. По този начин, освен че ще отмятате задачи, ще намалите и списъка. Друго, което може да помогне, е да видите каква част от задачите могат да бъдат извършени от външен човек. Това може да е седмичният пазар за продукти, услуга, която може да бъде онлайн и да не се налага да ходите на място и т.н. Търсете начини, по които да улесните ежедневието си. И не забравяйте – важно е да записвате задачите – независимо дали в онлайн календар, или в тефтер. Така, когато свършите дадено нещо, ще може да го отбележите като готово. А това носи чувство на удовлетвореност и завършеност.

Планирайте бъдещето

Важно е да отделяте време за себе си. Понякога може да ви се струва като лукс да помислите за бъдещето. Но дори половин час от времето ви може да ви даде ясна представа какво искате и какво не и дали се движите в правилната посока. Лесно е да се изгубите в ежедневните задачи и изискванията на другите. Затова „насрочете“ срещи със себе си и се фокусирайте върху вашите мечти и цели в тези моменти.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/how-to-spring-clean-your-life-in-just-15-minutes/449598

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top