Невидимите предизвикателства

Предприемачеството и развиването на собствена компания е свързано с редица предизвикателства. Финансиране, намиране на правилните специалисти и изграждането на екип са част от оперативните проблеми, с които се сблъсква всеки старт-ъп. Невидимите предизвикателства обаче са онези, които могат да повлияят сериозно не само на нас като личности, но и на компанията като цяло. Те са свързани с психологическите трудности, с които предприемачите се сблъскват при развитието на идеята си.

Невидимите предизвикателства могат да се появят спонтанно от създала се ситуация или да се натрупват заради високи нива на стрес, свързани с професията предприемач. Те могат да окажат влияние върху вземането на решения, самочувствието ни, удовлетвореността от работата. Всеки човек се сблъсква с тях в даден момент от личностното и професионалното си развитие. Но е важно да знаем кои са те и как да ги идентифицираме, за да потърсим помощ, когато ни е нужна.

Несигурност. Тя е навсякъде около нас. При старт-ъп компаниите, тя е в почти всеки аспект. Дали проучването на пазара е правилно, дали бизнес планът ще бъде успешен на практика, дали продукта или услугата ще имат въздействието върху потребителите, което очакваме. Няма как да знаем какъв ще е крайният резултат. Това, което можем да направим е да приемем тази несигурност. Без малко риск, няма награда. А за предприемачите това е един от водещите мотиви. Запитайте се кое е най-лошото, което може да се случи. Тъй като обикновено си представяме невъзможни сценарий, в които целият ни живот се променя коренно. В повечето случаи реалността е много по-благосклонна към нас, а най-лошото, което може да се случи е да се научим от грешката си и да погледнем към бъдещето с ново знание.

Нестабилност. Както несигурността, нестабилността на старт-ъп компаниите е задължителна част от развитието, особено в началото. Върхове и спадове в продажбите, напускане на служители, липса на финансиране са само част от трудностите, които старт-ъпите усещат. Тази несигурност може да окаже силно влияние върху психичното ни здраве и да ни кара да се откажем от начинанието си. Нещо, което може да помогне в такива моменти е създаването на рутина, структура и добра основа за нещата, върху, които имаме влияние. Това засяга ежедневните ни задачи, но и връзките ни с приятели, семейство и хора, на които можем да се доверим. Когато изпитваме несигурност, най-често се връщаме към корените си и онова, което ни е познато и знаем, че винаги ще бъде до нас – най-близките ни хора. Говорете с тях, прекарайте време заедно, за да усетите, че те са вашата основа и ви подкрепят.

Отговорност. Тя е една от постоянно присъстващите теми не само за предприемачите, но и за всеки човек. Както споменах в Отговорността и нейните предизвикателства в start-up компании, основателят е отговорен за компанията, служителите, семейството си. А това понякога може да бъде прекалено силно усещане и чувство, че не можем да се справим с тежестта на тази отговорност. Това, което можем да направим, за да намалим силата на чувството за отговорност е да приемем, че решенията, които взимаме са най-добрите за текущата ситуация и че винаги мислим най-доброто за всички.

Баланс. Трудно е да поддържаме баланс между работа и личен живот когато говорим за старт-ъпи. Желанието да отделяме време, за да развием собствената си идея е голямо и често се превръща в дълги работни седмици, безсънни нощи и непрекъснат фокус върху работата. Не трябва да забравяме обаче да се погрижим за себе си. А това се изразява не само в повече физическа почивка и разнообразни дейности, но и прекарване на време със семейство и приятели. Положителните емоции и усещания, които ни носи това време могат да бъдат катализатор на по-добри идеи, как да направим процесите си по-ефективни и като цяло да ни помогнат да се чувстваме отпочинали и заредени с нова енергия, за да продължим напред.

Самота. Тя е част от живота на предприемача, но рядко се показва. Това е разбираемо, тъй като инвеститорите, клиентите или колегите рядко искат да видят друга роля освен тази на успешния и самоуверен предприемач. Затова често самотата се прикрива и не се споделя с никого. Това обаче може да има много тежки последствия за психичното ни здраве, тъй като може да доведе до тревожност, депресия и страх. Най-важното при всеки проблем е да осъзнаем, че имаме такъв. Но дори и да не сме стигнали до този момент, не забравяйте да говорите с близките си или пък с професионалист, който може да помогне, за да се намали чувството на самота. Споделянето понякога е част от решението на проблема ни, а когато говорим за самотност е много лесно да се затворим в себе си, за да не разочароваме околните.

Невидимите предизвикателства, с които се сблъскват предприемачите се случват на всеки. Трудно можем да ги избегнем изцяло. Това, което можем да направим обаче е да ги познаваме и когато ги усетим да вземем мерки. Говоренето за тези предизвикателства ни помага да ги осмислим, да създадем механизми, с които да ги посрещаме, но и да знаем, че можем да ги споделим свободно без да се тревожим как ще изглеждаме в очите на другите.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/the-5-biggest-psychological-hurdles-of-entrepreneurship/269883

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top