Networking – стратегия и полезни съвети

Създаването на връзки и запознанства с нови хора може да бъде плашещо, особено за онези, които се притесняват или не са свикнали да се намират в подобни ситуации. В днешно време, особено в бизнес средите, т.нар. networking е от особено значение. Той може да бъде отправна точка за нов бизнес, нови клиенти, намиране на нова работа, дори би могъл да има роля и в лични задачи и ангажименти. Когато говорим за стартиращи компании и тяхното бъдеще, networking-ът е още по-важен, тъй като понякога подходящото запознанство може да бъде решаващо за успешното позициониране на една млада компания.

Networking представлява форма на поведение с конкретна цел, която се фокусира върху създаването, поддържането и използването на взаимоотношения с различни хора или групи от хора. За да бъде networking-ът успешен за вас, трябва да си изградите стратегия, която да следвате и която да помогне при създаването на нови контакти.

Първата стъпка е да определите целта зад търсенето и създаването на нови контакти. Дали ще бъде привличането на нови клиенти, представянето на нов продукт или търсенето на съмишленици за основаването на нова компания, зависи изцяло от вас. Отделете време да помислите каква е вашата цел, тъй като тя ще е водещия мотиватор при новите запознанства.

Определете вашата публика и хората, с които искате да завържете нови познанства. Ако целта ви е да представите своята идея, продукт или услуга, помислете къде може да срещнете хора, които бих помогнали за развитието на вашата компания или по какъв начин може да достигнете до тях. Най-лесният начин е чрез LinkedIn. Професионалната социална мрежа е мястото където със съобщение или искане на connection може да свържете с нови хора. Ако се притеснявате от срещи на живо, което в повечето случаи е така, това е добра първа стъпка към нови професионални запознанства. Когато успеете да представите вашата идея на среща или в онлайн разговор, ще трупате самочувствие и опит, които да ви помогнат при networking на живо.

Паралелно с това, идентифицирайте събития – конференции, семинари, бизнес събирания, неформални събития за професионалисти – на които може да присъствате, за да се запознаете на място с хора, които имат сходни интереси като вас. За да преодолеете притеснението и страха си от нови запознанства, може да си определите малка цел за всяко събитие, например да завържете познанство с 5 човека на конкретно събитие. По този начин ще се отпуснете, а когато успеете да направите тези 5 познанства, ще изпитате удовлетворение от добре свършената работа и ще се гордеете със себе си и това, което сте направили, колкото и незначително да ви се струва. Също така, може да разгледате списъка с присъстващи на даденото събитие предварително и да направите кратко проучване за хората, за да определите онези 5 с които искате да се запознаете.

Важна стъпка при networking-ът и създаването на нови професионални запознанства, особено когато тяхната цел е да представите бизнеса си, е създаването на т.нар elevator pitch. В предната ми публикация, 3 умения, за да стартираме собствен бизнес, обясних какво представлява той. Важно е той да не бъде повече от 30 секунди (колкото обикновено е едно изкачване с асансьор) и да включва представяне на вас и 1-2 основни точки за продукта или услугата, които представяте и най-вече онова, което ги отличава от други на пазара. Имайте предвид, че не всеки човек, с който се запознаете ще иска да чуе този pitch. Избирайте момента на представяне правилно и според ситуацията. По-добре да споделите идеята си на 3-4 човека, които могат да бъдат полезни за последващото развитие на вашата компания, отколкото да я представяте на всеки срещнат и да създадете лошо впечатление.

Последната стъпка в стратегията ви за създаване на нови професионални контакти е поддържането на тези връзки. Активното слушане и задаване на въпроси когато се запознаваме с нов човек показва нашият интерес към него. Опознайте човека отсреща, с какво се занимава той и какви са неговите професионални и лични интереси. Бизнес познанствата могат да се превърнат и в добри приятелства, стига да отделите времето и желанието да опознаете човека срещу вас. Не забравяйте също, че когато сте на професионално събитие, запознанството е двупосочен процес – вие сте там, за да потърсите нови контакти, но и хората – също. Не само вие може да имате нужда от помощ или съвет, но и тези, които са отсреща. Така че бъдете готови да помогнете, за да може и вие да получите помощ. Поддържайте взаимоотношенията си с хората, с които сте се запознали. Влагането на време и усилия в това може да бъде изтощаващо, но със сигурност ще бъдете възнаградени в един момент.

След установяването на едно запознанство и когато сте взели контакти на човека, негова визитка или профилът му в LinkedIn е добре да направите follow-up на следващия ден. Напишете кратко съобщение или мейл до човека, в който да благодарите за контакта, да споделите, че ви е било приятно да се запознаете с него и да направите планове за следващи стъпки. По този начин показвате интереса си към него, както и че сте готови да вложите усилия, за да развиете това познанство.

Ако новите запознанства не са вашата сила и се притеснявате, винаги може да вземете колега или приятел с вас, за да се чувствате подкрепени. Много хора изпитват дискомфорт от това да бъдат сами на дадено място и това е напълно нормално. За да преодолеете това, просто намерете някой, който да бъде вашата морална подкрепа по време на събитие. И не на последно място, не забравяйте да се усмихвате. Усмихнатите хора се възприемат като по-лесни за запознаване, по-отворени към другите и по-позитивни. Освен това, когато се усмихвате, вие ще се чувствате по-добре и по-уверени, че може да се справите с предизвикателствата на networking-а.

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top