Негативната страна на предприемачеството: самотата

Предприемачеството и създаването на собствен бизнес са неща, които звучат вълнуващо, предизвикателно и интересно. Икономиката, свободата и непрекъснатото развитие на нови технологии, дава поле за изява на всеки човек, който притежава иновативна идея. Затова и все повече хора от всички сектори, решават да предприемат голямата крачка към създаването на собствена компания. Подбудите им са различни – професионална реализация, натрупване на богатство, слава, помагане на другите. И всеки един от тези мотиви подтиква човека към предприемане на дългото пътуване към успеха на една компания.

Хората сме социални същества, свикнали сме да общуваме непрекъснато с другите и се стремим към изпитването на положителни емоции. В този ред на мисли, когато си представим идеята да направим своя компания, никой не се фокусира върху негативните аспекти, свързани с това. Но те са там и са част от всеки предприемач, който има start-up. В тази статия ще поговорим за самотата и всички нейни измерения в контекста на start-up компаниите, както и няколко начина, по които тя може да не е толкова заплашителна.

Самотата е противоположна на чувството ни за свързаност с другите и може да бъде причинена от липсата на близки връзки с един или няколко човека. Това е всеобщото разбиране за самота. Когато говорим за предприемач, който тепърва стартира един бизнес, не можем да си представим, че той ще бъде заобиколен от близки хора или колеги, които да му помагат във всяка една трудност, с която се сблъсква. За самотата при start-up основателите се говори малко, тъй като те имат усещането, че това би подкопало усилията им или би прекъснало потенциални партньорства, които да донесат така желания успех.

Колкото и привлекателно да звучи, предприемачеството не се отдава на всеки и изисква определени качества и сила на духа, за да решиш да създаваш собствена компания. Тук възниква и първата критична точка за самотата – не разбирането от страна на другите. За някой, който не е минал по пътя на създаването на собствен бизнес, е изключително трудно да разбере с какви предизвикателства се сблъсква един предприемач. Самотата, стресът, безсънните нощи са само част от всичко, което другите не разбират. За тях изглежда лесно отстрани, сякаш всичко се случва с лекота, но истината е друга. Само човек, който е минал по този път, може да разбере онова, през което преминават собствениците на start-up компании. Затова ако се озовете в такава ситуация и се чувствате обезверени и сякаш не можете и не искате да продължите напред, потърсете съмишленици, с които да поговорите. В голяма част от случаите, те самите ще са преминали през това и ще могат ако не да помогнат, то поне да ви изслушат. А понякога това е напълно достатъчно.

Друг аспект на самотата е отговорността за взимането на всички решения в компанията. Поемането на отговорност за взети решения е страшно дори когато разполагаш с екип и голяма компания зад гърба си, както и хора, които те подкрепят. Когато става въпрос за start-up– и, тогава усещанията са още по-силни и стресиращи. Предприемачът в повечето случаи е сам и отговорността за взимането на решения пада върху него. Да, може да се допита до близки, приятели или колеги, но в крайна сметка, финалното решение трябва да бъде негово. Отговорността, която носите е огромна, а ако от взетото решение зависят и други хора, тогава това чувство може да бъде поглъщащо. Това, което може да направите когато предстои важно решение е отново да споделите. Поговорете с близките ви хора или колеги, дори и бивши, на които имате доверие. Тя няма да решат проблема, но понякога друга перспектива или просто да изкажете притесненията и страховете си на глас, могат да бъдат от голяма полза. Не се затваряйте в себе си. Друго, което може да направите е да се разсеете. Да, решението е важно, то трябва да бъде взето, но понякога отдръпването от една ситуация и правенето на нещо коренно различно, може освен да намали нивата на стрес, да даде и поглед върху по-голямата картина и онова, към което се стремите. Отидете да спортувате, вижте се с приятели или просто се разходете в парка – направете нещо за себе си, дори и да ви се струва егоистично или пък да ви накара да се чувствате виновни, че сте „избягали“ от отговорност. Понякога 5 минути, които не са фокусирани върху работа, могат да дадат лесни отговори на трудните въпроси.

Ако все пак искате да останете фокусирани върху работата и предстоящото вземане на решение, може да направите списък с положителните и отрицателните последици от взетото решение. Бъдете реалисти, не си фантазирайте за огромни печалби или мигновена слава, придържайте се към онова, което знаете и можете и реалните измерения на онова, което може да последва от решението ви. Задайте си въпроса „Кое е най-лошото, което може да се случи“ и си дайте реален отговор.

Предприемачеството е привлекателно, вълнуващо и може да донесе големи успехи на онези, които са поели по неговия път. Наред с това, обаче, то има и много негативни страни и последствия, едно, от които е самотата. Тя не е присъща на природата на човека и когато се озовем в такава ситуация, се чувстваме уплашени, стресирани и не на място. Когато се намираме в такъв момент е важно да не забравяме, че близките ни хора са там за нас. Да, тя няма да вземат решението вместо нас или да поемат управлението на компанията, но са там, за да ни изслушат. Не ви трябва огромен кръг от хора, а само няколко, на които имате пълно доверие. Така че определете кои са те и не се притеснявайте да признаете, че се страхувате или че може да се провалите, това все пак са емоции, които са част от всяко човешко същество.

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top