„Настройката“ на личността преди стартирането на собствен бизнес

Стартирането на собствен бизнес освен вълнуващо начинание, е свързано и с много предизвикателства. Не случайно, много хора преминали през това, казват, че да започнеш собствен бизнес е като да имаш новородено вкъщи – безсънни нощи, вливане на много енергия и ресурси в отглеждането и липса на баланс в работата и личния живот. Постигането на успех в това начинание е възнаграждаващо и силно удовлетворяващо усещане, но всеки, който се заеме със задачата да създава нещо свое, трябва да има предвид и трудностите, които съпътстват развитието на собствен бизнес.

Правенето на саможертви в началото е неизбежно. Решението, че ще развиваш собствен бизнес означава и да поставиш този бизнес на първо място. Дългите работни часове, липса на почивка през уикендите, пропускане на важни семейни и приятелски събития, са само част от нещата, които остават на заден план. Осмислянето на всичко това и приемането му е ключово, за да може да се справиш и да продължиш до достигането на крайната цел – успехът.

Подгответе се за липсата на личен живот. Няма по-лесен начин това да бъде казано. Ако наистина сте решили да създадете и развивате собствен бизнес и искате той да успее, трябва да влагате време, ресурси и усилия, които най-често ще бъдат за сметка на почивка или срещи с приятели.

Още нещо, което бих добавила и то също е важно – дайте си срок за осъществяването на тази идея. Когато стартирате един бизнес трябва да имате ясна представа за какъв период той би бил успешен или да е поел пътя към стабилното израстване. Този срок зависи от продукта/услугата, време за създаването им, сложността и нужните ресурси, които трябва да бъдат вложени и може да варира от няколко месеца до 2-3 години. Важно е да сложите краен срок за реализация, за да знаете дали във вашата компания има живот или е по-добре да оставите всичко и да поемете по друг път. Няма нищо лошо в това да се провалите – повечето успешни start-up компании са създадени именно от хора, които са се проваляли многократно и са научили своите уроци от това.

Подкрепата от семейство и приятели е друг важен компонент. В трудни моменти, когато трябва да се вземат важни решения или да се представи идея, която ще определи бъдещето на развиващата се компания, е от решаващо значение да има на кого да се опрете. Близките хора, които ви подкрепят, изслушват и окуражават понякога могат да решат съдбата на един бизнес.

Подкрепата от близките е онова, което ще ви държи в трудни моменти и ще ви дава сили и мотивация, за да продължите. Ето защо е важно да си гарантирате тяхното разбиране на ситуацията. Да, не винаги това ще се случва и ще има кавги защо за пореден път няма да успеете да присъствате на събиране с приятели, но е важно те да знаят защо ще предпочетете работата и този път. Освен с разбиране, близките са и онези, които дават безкористни съвети – те искат вие да успеете. Така че, когато се съмнявате, поговорете с тях и поискайте тяхното мнение или съвет, дори и да не разбират с какво точно се занимавате, те могат да ви дадат обективно и искрено мнение. Клакьори не ви трябват.

С развитието и растежа на компанията идват и новите адаптации. Дългите работни часове в развитието на продукта или услугата се заменят от повече бизнес вечери, семинари и конференции, целящи да позиционират и развият. Бързината във вършенето на определени задачи е заменена от по-бавни, но осигуряващи стабилност процеси. Както в началото, така и на по-късен етап това изисква настройване на личността, разбиранията и темпото, за да отговарят на случващото се и в самата компания.

Когато настъпи моментът, в който компанията се е развила и наемате служители, тогава трябва да пуснете контрола върху всичко, което става вътре. С разстежа идват и повече отговорности, които обаче трябва да бъдат дадени на други хора. А това означава да имате вяра и доверие в тях, че те ще се справят със задачата. Трудно е да се доверим на някого, особено когато става въпрос за собствен бизнес и най-вече когато знаем колко усилия сме вложили досега. Това обаче е необходимо и неизбежно, иначе няма как да се справим с всичко. Разширяването на бизнеса означава вие да се фокусирате върху по-бизнес ориентирани задачи и да оставите оперативната част на специалистите, които сте наели.

Всеки предприемач, който иска да стартира собствен бизнес е нужно да прави саможертви в името на успеха и не на всеки това му се отдава или пък е склонен да го направи. Нужни са не само качества и характер, но и силна воля, която да води човека напред и да му помага да се справи особено в трудните моменти.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://hbr.org/2014/02/understand-the-sacrifices-before-launching-a-start-up

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top