Въпросът, който всеки собственик на бизнес трябва да си зададе

Бизнесът е пълен с предизвикателства и възможности, а предприемачите се занимават с безброй проблеми и поемане на рискове всеки ден. Бари Рабер, сериен предприемач и основател на Carefree RV Storage, обръща внимание на един много важен въпрос, който много собственици се страхуват да си зададат, но може да допринесе сериозно за успеха им.

„Какво работи добре?“ – може да звучи просто, но в действителност това питане е ключовата съставка за постигане на благополучие  и насочване на бизнеса в правилната посока.

В момента, когато започва да се развива и процъфтява бизнесът, собствениците могат да се изгубят в ежедневния хаос. Отговарянето на този въпрос – „Какво работи добре?“ – позволява на собствениците да се концентрират върху по-важните аспекти на бизнеса си и да създадат стратегия, която ги води към постигането на тяхната визия.

Решаването на проблеми е важно и понякога критично за бизнеса и целта не е те да се избягват на всяка цена. Но фокусът ви трябва да бъде и върху онези неща, които работят или се продават сполучливо във вашия бизнес. Помислете, ако влагате също толкова време в  подобрение и разширение на хубавото, колкото в решаване на проблеми, дали няма да сте още по-успешни в края на деня.

Научете се да се отказвате

Не от всичко, разбира се. Но понякога е хубаво да прекратите дейността си по идея или проект, ако те не работят добре. Много собственици се притесняват от промяната и излизането от зоната на комфорт. Хората по природа сме същества, които търсят сигурност. Това обаче понякога може да ви изиграе лоша шега и да ви тласка в посока, която не е правилна за вашия бизнес. Отговаряйки си на въпроса „Какво работи добре“, задавате цел не само на вас като предприемачи, но и на компанията ви. 

Говорете с всички

Обсъждайте на всички нива на организацията. Включете всички колеги в дискусията за нещата, които са успешни и онези, които не са. Използвайте тези разговори като катализатор за иновации и по-добри решения на съществуващи проблеми. Екипът действа „на терен“ и в немалко с лучаи знае повече от вас за реалните проблеми и добре работещите механизми. Слушайте какво ви казват те и обсъждайте заедно, за да се стремите към една обща цел и нейното постигане.

Върнете се назад във времето

Рабер съветва собствениците да се върнат назад и да си отговорят какво е работило в миналото и какво не. Тук визираме идеи, проекти, различни начини за изпълнение на задачи. Този въпрос може да доведе до освежаване на началната ви мотивация и да помогне за повторно насочване към оригиналните цели и идеи, които сте имали. Да, те може да са различни в момента, но може да стигнете и до извода, че нещата са успешни в момента и нямат нужда от промяна, просто защото смятате, че такава е добре да бъде осъществена. В допълнение, този процес също ще ви даде усещане за благополучие и реален преглед на пътя, който сте изминали досега.

В крайна сметка, въпросът „Какво работи добре?“ е по-важен от всякога. Той предоставя на собствениците на бизнеси възможност да се насочат към това, което действително е съществено и да създадат дългосрочен план за постигане на успех.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:

https://www.entrepreneur.com/leadership/the-question-every-business-owner-needs-to-but-doesnt/454964

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top