Предприемачеството може да е изтощително – как да възвърнете енергията си

Когато сте предприемач или заемате позиция, изискваща вземане на важни и трудни решения, това може да ви изцеди физически и психически. Важно е да знаете кога е време да потърсите помощ и кога е време да се оттеглите и да се погрижите за себе си.

Ето как да балансирате работата и личния си живот, така че да увеличите своята продуктивност и тази на екипа.

Научете се кога да се откажете

Колко пъти сте се опитвали да решите проблем, само за да откриете десетки други, произтичащи от първоначалния? Или решение, което сте взели, се оказва по-вредно, отколкото полезно? Това са моментите, когато повечето хора влагат още повече усилия, решени да постигнат победа. Важно е да помислите за цената, която ще платите, ако поддържате този неуморен подход постоянно.

Важно е да се научите кога да спирате, за да избегнете прегаряне и преумора. Моментът на отказване може да бъде в края на деня, да си легнете рано и да се събудите в 4 сутринта, за да прочетете имейли или да се подготвите за среща. Можете да откриете подкасти или аудиокниги, с които да се разтоварите, или да отделите 10 минути за медитация или успокоение на мислите си с музика. Това са малки моменти, когато може да отложите важни решения, срещи или задачи, ако знаете, че няма да дадете най-доброто от себе си. Отказването в правилния момент, преди да настъпи изнервяне или разочарование, често може да доведе до креативно решение, което изплува на повърхността на вашия ум именно заради тази кратка почивка.

Поставете себе си под контрол

Лесно е да си кажете, че трябва да намерите баланс между работа и личен живот, но много бизнес лидери намират това за трудно постижимо. Ако постоянно сте в движение и се налага да взимате важни решения често, тогава умората ви може да доведе до чувство на отчаяние, грешни решения и пълно изтощение. Това не само е вредно за вашето здраве и благосъстояние, но може да предизвика и негативни последици за вашия бизнес. Ето как да намерите време за себе си. Един лесен начин е да споделите плановете си за почивка с близък човек, пред когото да носите отговорност за замислените почивки. Започнете да планирате задачи, насочени към презареждане на батериите ви: Включете всичко в календара си, включително почивки, спортуване, спа, разходки или просто време да бъдете сами със себе си. Споделете графика с вашия приятел, за да може той/тя да редовно да ви се обажда или изпраща съобщения, питайки дали сте спазили обещанието си да въведете повече баланс в живота си. По този начин ще се чувствате малко или много задължени да спазите даденото обещание както съм себе си, така и към човека, който ви помага.

Очертайте граници

Чудесно е да познавате своите собствени граници, за да можете да рефлектирате върху взетите решения и да се справяте по-успешно с възникнали кризи. Въпреки това, независимо как е организиран вашият бизнес, вие имате връзка и с други хора – колеги и клиенти. А това налага съобразяване с техните разбирания, изисквания и предпочитания. Създаването на атмосфера на приемане и разбиране в работната обстановка ще помогне на хората да се чувстват комфортно, споделяйки ценна информация с вас за техния живот. Може би ще откриете здравословни начини да подтикнете служителите си да излязат от зоната си на комфорт. Или ще разберете, че просто е нужно да бъдете източник на подкрепа и сила за някои членове на екипа без да се намесвате във възникнали ситуации, освен ако те не го изискват от вас.

Научаването кога да влагате усилия и кога да се оттеглите е важно за успеха на екипа, поддържане на първоначалната ви визия за компанията, както и за по-здравословен и щастлив живот. Когато се придържате към структуриране на целия си живот – оттегляне, баланс и граници – по-лесно ще постигнете мира, от който се нуждаете, за да преодолеете всички препятствия и да възстановите енергията и мотивацията си.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/entrepreneurship-can-be-draining-try-this-to-restore/468089

Scroll to Top