Как да сте успешни в създаването на нужните за бизнеса ви взаимоотношения

Създаването и поддържането на взаимоотношения е от решаващо значение за растежа на всеки бизнес и особено за стартъп компаниите. А в днешно време е още по-лесно да го направите благодарение на всички инструменти и технологии, с които разполагате.

Изграждане на връзки в социалните мрежи

Социалните канали са едни от най-достъпните платформи, в които можете да позиционирате себе си или вашия бранд и по този начин да установите взаимоотношения както с клиенти, така и с партньори. Проблемът на повечето от тях е, че трябва да платите, за да имате възможност да достигнете до по-широка аудитория. И все пак, този тип канали са основната форма на комуникация за голяма част от бизнесите. Това, върху което е хубаво да се фокусирате, е ангажираността на публиката. Залагайте на съдържание, което е автентично, авторско и предизвиква емоции в потребителите. По този начин ще си гарантирате вярна клиентска база, а партньорите ви ще ви имат доверие.

И все пак е важно да подбирате и поддържате връзки, които вие смятате за ценни и които биха допринесли не само за развитието на бизнеса ви, но и на вас като личности и професионалисти. Залагайте на качество, а не толкова на количество.

Networking pitch

Можете ли да представите бранда или себе си в две изречения? Преди да присъствате на събитие, независимо дали онлайн или на живо, ако целта ви е да установите нови бизнес контакти, трябва да бъдете уверени, че можете да отговорите кратко, но въздействащо на въпроса „С какво се занимавате?“. Ето и три насочващи въпроса, които да ви помогнат да изградите networking pitch:

  • Какъв продукт или услуга предлагате?
  • С какво се различавате от вашите конкуренти?
  • Какъв проблем решавате?

Разговор с цел установяване на бизнес отношения е процес на   споделяне на вашата лична история и идея, както и активно слушане на събеседника. Нищо не е толкова отблъскващо, колкото някой, който представя своя бранд и веднага преминава към следващия човек. За да пренесете това умение в дигитална среда, трябва да спазвате същите правила. Не прекъсвайте по време на онлайн среща, слушайте отсрещната страна и най-вече бъдете уверени в онова, което предлагате. Не забравяйте и за езика на тялото, той е също толкова важен онлайн. Не скръствайте ръце, гледайте в екрана и се усмихвайте, за да предразположите събеседника.

Взаимоотношения на живо

Силата на събитията на живо е изключително голяма. Дори да е изкушаващо да провеждате срещи и да търсите нови бизнес контакти в онлайн пространството, не забравяйте, че една среща лице в лице може да бъде много по-успешна и въздействаща. Може да потърсите различни събития и конференции, които събират експерти от вашата сфера и да ги посетите с цел networking. Винаги може да помислите и за ваше собствено събитие, в което да обмените обратна връзка и полезна информация с вашите клиенти и партньори.

Установяването на бизнес взаимоотношения е ключов фактор за развитието на бизнеса. Важно е да бъдете подготвени с кратка и точна информация за вашата компания или вас като професионалист, за да се представите по-най-добрия начин, независимо дали това става онлайн или на живо.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/growing-a-business/how-to-network-like-a-pro-in-2024/466834

Scroll to Top