Да отстояваме себе си и важните за нас неща, като поставим необходимите граници

Установяването на граници в работата и личния живот е важно, за да отстояваме себе си, своите ценности, вярвания и разбирания.

Границите са ограничения, които определяте за себе си и прилагате чрез действия или комуникация към другите. Това не означава, че ще получите всичко, което искате, когато го искате. Това означава, че има малки неща, които са във вашия контрол и които можете да направите, за да защитите времето и енергията си.

За начало, установете кои са вашите „твърди“ и „меки“ граници.

Твърдите граници (непреговаряеми) са за тези зони от личния и професионалния ви живот, чиято неприкосновеност не подлежи на никакъв компромис. Тези граници е добре да поставите веднага. Мислете за тях като за неща, които никога няма да правите или не сте склонни да приемете като разумни. Например: твърдо отказвате да давате дежурства през нощта.

Меки граници (аспирации) са онези, които се отнасят по-скоро към желанието ви за определен тип поведение и начин на комуникация от другите, и с които сте готови да направите някакъв компромис. Например: искате да си тръгвате от офиса в 16:30 ч. вместо в 17:30 ч., но това зависи от други хора и трябва да обсъдите с тях дали и как вашето желание може да стане реалност. 

Ето как да започнете да поставяте вашите граници.

Определете приоритетите си

Най-първата стъпка към установяване на здрави граници е да определите вашите основни приоритети както в работата, така и в общуването с близките и прекарването на свободното време. Какво се опитвате да постигнете в личния и професионалния си живот? Може би искате да прекарвате повече време със семейството си или ви е важно да намерите нова работа. Именуването на това, без което не можете да живеете, спрямо това, което желаете, ще ви помогне да различите твърдите и меки граници, които трябва да установите.

Ето едно просто упражнение за визуализация, което ще ви е от полза. Представете си, че вашият текущ живот е невъзможен. Например: може да бъдете уволнени, налага се да напуснете квартирата или града, в който живеете, вашият партньор иска да прекратите връзката си или пък сте принудени да смените професията си. Какво бихте направили след това? Какво бихте пропуснали? Какво няма да ви липсва? Какво би ви предизвикало най-силно? Какво би ви направило най-щастливи? Този процес ще ви помогне да откриете приоритетите, с които не искате да направите компромис, и след това онези, които са по-скоро ваши желания.

Тествайте твърдите си граници

След като имате по-добра представа за вашите приоритети, можете да започнете да експериментирате с тях. Да ограничавате задачи, взаимодействия или дейности, които не са ползотворно използване на вашето време. Да станете по-избирателни по отношение на това на кого и каква енергия предоставяте, да се фокусирате само върху това, което ви дава най-голяма удовлетвореност. 

Например ако ваш приоритет е да опазите енергията си на работа, за да не се чувствате изцедени в края на деня, разгледайте всичко, което правите в офиса. Задачите ви могат да изглеждат еднакво важни, но имейли, концентрирана работа и срещи могат да имат различни резултати върху бизнеса ви. Можете да установите твърда граница, като кажете „не“ на безполезни срещи и ги замените с време за почивка в календара си или като поставите автоматично съобщение за отсъствие в извънработно време.

В личния ви живот също може да разгледате отношенията или дейностите, които ви изтощават, и да ги изключите в полза на хората и заниманията, които ви носят радост. Същността на твърдите граници е да съхраните енергията си чрез ограничаване извършването на по-незначителни задачи, за да правите и постигате по-важни неща, които ви носят полза и отговарят на вашите нужди.

Практикувайте меки граници

Разгледайте онези неща, които бихте искали да промените, но които не са толкова наложителни за вас. Може би искате да спите по-добре, или да ограничите времето, което прекарвате в социалните мрежи? Може да опитате с това да не пиете кафе след обяд, за да подобрите съня си или да ограничите времето си за преглеждане на социални мрежи само по време на обедната почивка. За да се опитате да наложите меки граници на нещата, които правите, или комуникацията, която водите, изпробвайте различни техники и вижте как те ще се отразят на вас и на другите.

Ангажирайте се

След като сте тествали различни начини, за да се опитате да защитите времето и енергията си, задайте си въпросите: Какво научих? Кои граници, ако бъдат установени, ще доведат до забележителни резултати?

Ангажирайте се с поставените граници за поне три месеца и вижте как се чувствате, като можете да използвате няколко въпроса, за да проследите вашето изживяване: Какви положителни/негативни последици има от граница, която сте установили? Как се чувствате след отстояването на границите? Какво трябва да промените или коригирате, за да следвате зададения път и да се справите с отрицателните последици?

Използването и прилагането на твърди и меки граници е флуиден процес. Фокусът ви трябва да бъде върху придобиването на по-дълбоко разбиране за това, което наистина искате, вместо това, което ви се предоставя от външни източници – колеги, партньори, приятели, общество. Когато установите, оцените и започнете да прилагате вашите граници, може да откриете, че те всъщност не ви ограничават, а ви предоставят пространство да създадете живота, който искате.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://hbr.org/2022/04/a-guide-to-setting-better-boundaries

Scroll to Top