Как да поискаме помощ, когато ни е нужна

В света на предприемача и start-up компаниите, е прието схващането, че голяма част от отговорностите и задълженията падат изцяло върху раменете на един или двама човека. Действително, когато сте собственик на компания, особено такава, която не разполага с достатъчно ресурси и персонал, почти всичко трябва да бъде свършено от вас. Но това не означава, че не можете да потърсите и поискате помощ.

В разбиранията на повечето хора, повлияни от различни социални и личностни характеристики, искането на помощ означава да се прояви слабост и уязвимост. Да покажеш, че не можеш всичко и че търсиш помощта на друг, може да бъде изключително трудно. Възприемането от другите и социалното сравнение с тях също са водещи фактори, които стоят като предизвикателство. Ако в очите на хората се стремите да изглеждате като успешни предприемачи, готови да се справят и можещи всичко, тогава разбиването на тази илюзия, може да бъде още по тежко за самите вас. Чувството за дискомфорт, което изпитваме когато молим за помощ може да бъде свързано и с усещането, че ще отнемем от времето на другия или ще го натоварим с незначителни за него неща. Истината е, че няма как да знаем докато не опитаме.

В действителност обаче, нещата стоят по малко по-различен начин. Според Сю Едуардс, Global HR в Development By Design, искането на помощ ни представя като по-силни в очите на другите. Обръщането към другите с ясно формулирана молба ни позиционира като силни личности и поражда уважение към нас. В отговор на това, онези, към които сме се обърнали, обикновено са поласкани от нашата молба и приемат ситуацията като възможност да предадат знанията и уменията си.

Търсенето на помощ във сфери, в които нямаме достатъчно познания показва готовност да се научим от експерти, които знаят и могат повече от нас. Една българска поговорка гласи: Занаят не се учи, а се краде. Тук не визираме изцяло конкретна професия, а уменията на някой, който знае повече от нас. Ако имаме нужда от помощ с финансите и тяхното управление, но не се чувстваме достатъчно сигурни в знанията си е по-добре да обърнем към човек, който ще ни помогне не само в текущата ситуация, а ще ни научи и покаже как да се справяме с тях и в бъдеще.

Когато говорим за искане на помощ, има няколко основни стъпки, които е хубаво да познаваме и да осмислим за себе си.

1. Разберете, че не може да знаете или да правите абсолютно всичко. Никой на този свят няма уменията и знанията, за да движи един бизнес изцяло сам. Дори и CEO на големите компании са се учили от някой друг и са попивали знания от колегите си.

2. С искането на помощ, освен помагайки на себе си, вие отдавате уважение към човека отсреща. Обръщайки се към него/нея, вие показвате, че имате доверие на този човек, но и че уважавате неговата експертиза и натрупаните умения.

3. Просто го направете. Колкото повече отлагате искането на помощ, толкова по-трудно ще ви бъде да помолите. Това е като отлепянето на лепенка. Знаете, че ще боли, но ако го направите рязко, а не милиметър по милиметър, болката ще е силна, но кратка.

4. Бъдете конкретни в искането си. Помислете добре какъв точно е проблема и каква е нуждата ви от помощ. Ако имате проблем с управлението на бюджета на вашата компания, си дайте сметка в какво точно се изразява и отидете с тази заявка при вашия експерт.

5. Изразете благодарността си. От малки ни учат на вълшебната думичка благодаря. Не забравяйте, че когато сме възрастни, тя трябва да присъства още повече в нашия речник. Важно е да изразите благодарността си за оказаната помощ. Понякога това е напълно достатъчно да се „отплатите“ на човека отсреща.

6. Помагайте в бъдеще на другите. Не забравяйте, че и на вас някой, някога ви е помогнал. Предайте тази помощ на следващите хора. Даряването на знания и умения носи удовлетвореност не само, че сме помогнали, но и че сме били полезни.

Искането на помощ е нещо, на което човек е хубаво да се научи. Показването, че не знаем и не можем всичко, не ни прави по-слаби, а напротив – издига ни в очите на другите. Разбира се, търсенето на помощ, не трябва да бъде във всички ситуации, а само когато ни е наистина необходимо.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.hr.com/en/app/blog/2008/02/asking-for-help_fcujap2s.html

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top