Как да избегнете самосаботирането

Всеки човек търси и се стреми към постоянен успех в живота си. Това е особено валидно за предприемачите и техните амбиции и цели за развитието на компанията им. Понякога обаче има фактори, които пречат на това, а този, който оказва може би най-голямо влияние, е свързан с вътрешните усещания и емоции – самосаботирането.

Самосаботирането е поведение, при което – съзнателно или не – пречим на самите себе си да постигнем целите си. Ако искате да промените този негативен модел на поведение и да започнете да постигате успехи, ето три доказани начина, които могат да ви помогнат в това начинание.

Погледнете в себе си

Първата стъпка към преодоляването на самосаботирането е да идентифицирате негативните мисли и убеждения, които ви спират. Отделете време да помислите кои са нещата, които ви възпрепятстват. Може би вярвате, че не сте достатъчно добри или не заслужавате успеха, който сте постигнали. За да е по-лесно открояването на негативните усещания, може да напишете тези мисли и убеждения, след което да ги анализирате. Опитайте се да разберете откъде произхождат и защо вярвате в тях. Ако ви се струва трудно или не успявате да се справите сами, потърсете професионална помощ – психолог или консултант – с когото да работите усилено върху проблема. Когато вече имате представа каква е причината за появата на тези съмнения, можете да започнете да променяте вредните за вас мисли и вярвания.

Работете върху самочувствието си

Една от основните причини за самосаботирането е липсата на увереност. Изграждането на вяра в себе си отнема време и зависи от различни фактори. Понякога това е трупането на професионален опит, външната валидация на постигнатите успехи от колеги, близки и общността. За да изградите самочувствие, е важно да си поставите цели и малки стъпки, които да следвате. Когато достигнете тези малки успехи, ще се почувствате по-сигурни в себе си и в това, че можете да се справите. Важно е също да сте заобиколени от хора, които ви подкрепят и ви вдъхновяват и които ви предоставят помощ, когато имате съмнения дали ще успеете.

Променете негативните навици

Самосаботирането често се основава на пречещи ви привички, които се задържат във времето. Хубаво е да ги замените с нови, полезни навици. Например, ако се обвинявате, когато отлагате важни задачи, може да създадете график или план за действие и да се ангажирате с неговото изпълнение. Създаването и придържането към определена структура ще ви помогнат не само да изпълнявате целите си, но и ще създадат усещането, че постигате успехи. По този начин в края на деня ще се чувствате удовлетворени от себе си, а това повишава самочувствието.

За да се справите със самосаботирането, е важно да бъдете търпеливи и да работите систематично върху преодоляването на негативните мисли и поведение. С времето ще забележите промяната и напредъка, който сте постигнали, и ще започнете да се наслаждавате на успехите в живота си, независимо дали са големи, или малки.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/3-proven-ways-to-stop-self-sabotaging-your-success/453979

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top