Как да бъдете по-уверени предприемачи

Предприемачите и лидерите  на организации е нужно да притежават много различни качества, за да се справят с трудната си роля. Едно от ключовите е увереност. Тя не присъства във всяка ситуация, с която се сблъсквате, но има начини, чрез които да я изградите. 

Ето няколко неща, които да направите, за да се чувствате по-уверени в ролята си на предприемачи.

Поемайте рискове

Един от най-добрите начини за изграждане на увереност е да излезете от зоната си на комфорт. Да, клише е, но всеки се е убеждавал, че когато направи нещо ново, това му носи самочувствие и сила, за да продължи напред. Не става въпрос да се правят неща, които са застрашаващи, но не е хубаво и да се осланяте само на познатото и да очаквате, че ще постигнете успех, ако не промените нищо.

Помощ и подкрепа

Не се страхувайте да потърсите помощ от съмишленици или колеги. Включете се в предприемачески групи или потърсете професионален съвет. По този начин ще изкажете притесненията си и ще успеете да се справите с предизвикателна ситуация. Никой не знае всичко, затова е важно и да наемате правилните хора, на които да делегирате задачите, с които не успявате да се справите. В допълнение, чрез работата с тях, ще усвоите нови умения и ще продължите да изграждате увереността, че можете да се справите като предприемач.

Емоционална устойчивост

Управлението на емоциите и приемането им е умение, което се развива през целия живот. Особено в ролята си на предприемач е важно да се научите да разпознавате емоциите, които изпитвате в даден момент. По този начин научавате повече за себе си и как реагирате в различни ситуации, независимо дали са положителни, или не. Не забравяйте да направите равносметка на чувствата и усещанията си след това. Така изграждате личността си и трупате повече увереност за себе си не само като професионалисти, но и като хора.

Празнувайте успехите

Независимо дали са малки, или големи. Предприемачите, а и не само те, са склонни да поставят нова цел още преди да са достигнали предишната. Така обаче се озовавате в затворен кръг на непрекъснато преследване на нещо. Важно е да празнувате целите, които сте изпълнили и малките победи. По този начин откроявате нещата, които сте постигнали и усилията, които сте вложили. А така трупате самочувствие, че сте успешни и че можете да се справите с предизвикателствата.

Увереността е умение, което се изгражда с време, усилия и желание за учене, но инвестицията, която правите, ще ви се отплати многократно.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/leadership/10-ways-to-build-your-entrepreneurial-confidence/424225

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top