Изкуството да кажем „не“

Случвало ли се е от вас да изискват изпълнението на задачи, които не са в длъжностната ви характеристика или пък увеличават прекалено ангажираността ви? На повечето хора им е трудно да казват „не“ в такива ситуации, но с времето това ще има големи негативи върху вас и вашите постижения. Ето защо е важно да се научите как правилно да отказвате задачи, които са извън задълженията ви или са ви непосилни.

Всеки специалист поема допълнителни задачи, помага на колеги от други екипи или пък се занимава с координиране и организиране на неща, които по-скоро са част от нечия друга работа.

Ето защо, когато се появи поредната задача, която просто няма как да поемете, е важно да можете да кажете „не“. Това умение е ключово независимо дали управлявате екип, или работите в него. Отказването на допълнителни ангажименти ще ви спести преумора и изнервяне, а това предпазва вас самите като професионалисти  и хора.

Ето как да кажете „не“, без да обидите човека отсреща и да съхраните добрия тон в комуникацията.

Добра аргументация

Едно от ключовите неща, когато отказвате допълнителна задача, е да дадете ясна и конкретна причина защо не сте правилният човек. Обяснете защо смятате, че текущите ви задължения са важни и какъв ще е резултатът от тях за екипа или компанията. Ако мислите, че сте натоварени с прекалено много неща, споделете на човека отсреща, че няма да успеете да покриете очакванията за задачата и да я изпълните по най-добрия начин.

Бъдете откровени

Ако се озовете в ситуация, в която е нужно да свършите прекалено много неща, но нямате достатъчно време, е нужно да приоритизирате и да видите кой от ангажиментите ви може да отпадне. Когато се стигне до този момент, бъдете открити с човека, който ви е помолил да свършите нещо допълнително. Не казвайте просто „не“, а обяснете защо няма да можете да помогнете. Най-важното тук е да не отивате в крайности при изказванията си, а да бъдете дипломатични и да имате предвид чувствата на човека отсреща.

Погледнете от друг ъгъл

Не всеки път отказването е свързано с прекалено много задачи, понякога просто може да нямате нужните компетенции, за да поемете даден ангажимент. В тези моменти е много лесно да кажете „не“ по-скоро от страх и притеснение, а не защото нямате възможност. Важното в подобни ситуации е да погледнете задачата като едно предизвикателство, от което ще излезете с нови умения и неща, които сте научили. В допълнение, обяснете на този, който ви моли за помощ, че ще ви е нужно повече време да завършите задачата, но приветствате възможността да се справите с нещо ново.

Помислете за екипа

Ако ръководите екип или задачите ви могат да бъдат свършени само от вас, е важно, когато поемате нов ангажимент, да имате предвид останалите колеги. Помислете дали с новите отговорности и задължения няма да навредите на работата на екипа или да оставите важните задачи на заден план. Изкушаващо е да научите нови неща или да придобиете допълнителни умения, но е нужно и да не забравяте, че не сте сам в компанията и има хора, които разчитат на вас да свършите работата си навреме и по-най-добрия начин.

Да кажете „не“ е умение, което се научава. Понякога е по-лесно, понякога по-трудно. А най-важното е да бъдете дипломатични и откровени и да дадете на човека отсреща възможност да разбере защо казвате „не“.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://hbr.org/2023/04/work-speak-how-to-say-no-to-extra-work?utm_campaign=hbr&utm_medium=social&utm_source=linkedinnewsletter&tpcc=linkedinnewsletter

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top