Интервю с Биляна Лаундс – Николова, MelliGEL


Биляна Лаундс-Николова е основател и управляващ директор на Мелифера АД, бързо-развиваща се компания, която разработва функционални храни на база пчелен мед. Най-известният им продукт е MelliGel – енергиен гел, съставен от чист био мед, комбиниран с други суперхрани, които допринасят за фокуса, силата и издръжливостта на спортистите.


Защо станахте предприемач?

Не съм се замисляла досега и всъщност не съм го планирала да стане така.

Просто като имаш идея и работиш по осъществяването й, неусетно се оказва, че си предприемач 🙂

Струва ми се, че предприемачеството е черта на характера – нещо, което или носиш в себе си, или не. В този смисъл това едновременно е личен избор, но предопределен – човек не може да избяга от себе си.


Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали като предприемач?

Предприемачът ежедневно е изправен пред предизвикателства и това е колкото трудно, толкова и интересно. В моята работа най-голямото предизвикателство съм самата аз – навлизайки в нова сфера, аз изпитвам собствените си способности да уча бързо, да се адаптирам и да намирам гъвкави решения, докато отстоявам целите си. В допълнение сферата, в която работя сега, не е нова само за мен и тук става интересно, защото за някои неща няма откъде да препишеш, а трябва да се измислят съвсем нови подходи.


Кой е най-ценния съвет, който сте получавали?

Бързай бавно.


Кой беше най-трудния момент за вашата старт-ъп компания?

Беше и продължава да е трудно с хората. Както и в други сектори, просто има недостиг на кадри. А на компания във фаза стартъп й трябват много качествени хора, защото от тях зависи с какви темпове ще се развие и дали въобще ще порасне.


Какво искахте да знаете преди да станете предприемач, но научихте по време на своето развитие?

Исках да виждам резултатите по-скоро, но постепенно проумях най-ценния съвет.


Кои са негативните аспекти на предприемачеството?

Няма негативи, ако човек е с положителна нагласа. Ако не е, по-добре да не се захваща с предприемачество.


Кои са позитивните аспекти на предприемачеството?

Удовлетворението от реализиране на собствена идея, свободата да твориш, свободата да си независим, свободата да организираш всичко според своите виждания и дриги свободи, но… както е написал Сервантес: „Свободата, Санчо, е на върха на копието!“


Кога разбираме, че е дошъл моментът да се откажем от идеята си?

Ето това е едно голямо предизвикателство за предприемача. Защото идеята е неговата рожба и понякога е много трудно отказването от нея. За съжаление, много идеи се раждат преди времето си. Затова, ако човек е добър предприемач, трябва да може да прецени дали идеята има капацитет за бизнес, преди да заложи всичко на това. Но ако вече е започнал и нещата трайно не се получават, трябва обективно да се преразгледа идеята от бизнес гледна точка и да се вземе решение, а това боли. Човек започва да пресмята колко много е вложил дотук и може лесно да остане в капана на надеждите за възвръщаемост при чудо или по-добри времена.

Мисля си, че в качествата, които трябва да притежава предприемача, задължително трябва да има способност за разумна преценка и твърдост в такива ситуации. Историята е пълна с примери за успешни предприемачи, които не са успели от първия път. Да се откажеш от една своя идея, не означава, че се отказваш от себе си.


Photocredit: https://www.melligel.com/bg/about-us

Scroll to Top