Интервю с Кирил Генов, Worddio


Кирил е технологичен предприемач с опит в науката за данните и управление на проекти. Вярва, че съвременното образование трябва да е комбинация от човешки и дигитален компонент, което да доведе до приятен и ефективен процес на учене.

Кирил е CEO и съосновател на Worddio – стартъп компания, разработваща решения за автоматизирана оценка на езика, подобряване на комуникационните умения и професионални знания на чужди езици. Към 2023 година, Worddio има над 300 хиляди регистрации от цял свят в мобилното си приложение и партнира с агенции за подбор на персонал, аутсорсинг компании и езикови школи.


Защо станахте предприемач?

По стечение на обстоятелствата – получих покана, която обаче бързо приех. Винаги ме е привличала възможността да създаваш, както и да работиш по нещо, в което вярваш и носи полза. Всички тези критерии бяха покрити в Worddio и така се пуснах в предприемачеството.


Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали като предприемач?

Най-голямото предизвикателство за мен е фокусът – като компания, създаваща иновативни решения е лесно да се увлечем по една или друга готина тема, но трябва да търсим баланс и да изграждаме успеха си стъпка по стъпка. Най-ценният ресурс е времето ни и внимателно трябва да преценяваме как да го инвестираме.


Кой е най-ценния съвет, който сте получавали?

Винаги да се вслушвам в мнението на клиентите си и да търся начини решенията ни да допринасят още повече стойност за тях.


Кой беше най-трудния момент за вашата старт-ъп компания?

Един от най-трудните моменти за компанията ни беше пролетта на 2022 година. Към края на януари бях поел компанията от един месец, тъкмо издадохме нова версия на продукта си и бяхме покрили почти всички критерии на един от фондовете, които имаха желание да ни финансират за втори път. Към края на февруари приходите ни драстично намаляха, тъй като загубихме двата си най-развити B2C пазара – Украйна и Русия поради началото на войната. Търсенето на финансирането стана много по-трудно, а средствата ни почти приключваха. Трябваше бързо да преначертаем бизнес модела си. Анализирахме ситуацията, поговорихме с екипа поехме нова посока – започнахме да развиваме B2B.


Какво искахте да знаете преди да станете предприемач, но научихте по време на своето развитие?

Със сигурност предприемачеството не е толкова романтично, колкото си го представях преди. Да, имаш свобода, но за сметка на това пък и хиляди други задължения, които в по-голямата си част дори не си си представял, че трябва да правиш.


Кои са негативните аспекти на предприемачеството?

Ако човек е с правилната нагласа, може да превърне всички трудности в предимства. Да, има моменти, в които стресът идва в повечко, има моменти, в които повечето хора биха се отчаяли и отказали, но предприемачът си казва „ще намеря решение“ и продължава напред.


Кои са позитивните аспекти на предприемачеството?

Много са, но бих откроил две неща. На първо място хората, с които контактуваш. Всички в стартъп екосистемата са готови да помагат и споделят знания и контакти – в последната година например имах срещи с хора от всички континенти (без Антарктида). На второ място, личностното развитие – постоянно научавам нещо ново от предизвикателствата, с които се сблъскваме, както и от своите колеги, партньори, инвеститори.


Кога разбираме, че е дошъл моментът да се откажем от идеята си?

Все още не знам 🙂 Шегата настрана, не бих се отказал, преди да съм направил всичко, което е по силите ми.

Scroll to Top