Грешките на старт-ъп компаниите

В много от статиите, книгите и новините, които четем за старт-ъп компании, се казва, че в голямата си част те се провалят. И това носи усещане за неизбежност. Може би е така, а може би не. Има често срещани грешки, които се правят от предприемачите когато започнат да развиват своята компания, но има и начини, по които тези грешки да се избегнат или поне да бъдат предотвратени доколкото е възможно.

Наемане на неправилния човек. В една голяма компания, която има много и различни служители, наемането на човек, който не е правилен за дадена роля, не е фатална грешка. Това е така, тъй като неговите функции могат да бъдат поети от други хора. Не е правилно, особено за усещането за справедливост и равнопоставеност между служителите, но се случва по-често отколкото си мислите. В един старт-ъп обаче, наемането на човек, който не върши това, за което сме го привлекли може да бъде решаващо за успеха на компанията. За да избегнете този сценарий не бързайте. Да, може да е от изключителна важност да разширите екипа си, но е по-добре да изчакате, за да намерите правилния специалист, отколкото да изгубите време в онбординг на неточния. Има няколко варианта, които може да изберете в подобни ситуации. Един от тях е да се обърнете към външен доставчик на дадена услуга – счетоводство, маркетинг, човешки ресурси. Има достатъчно фирми на пазара, които предлагат такива услуги и биха могли да свършат чудесна работа за управлението на тези функции докато намерите човек за ролята вътре в компанията. Друг начин, по който може да подходите е да опитате да привлечете специалисти, с които вече сте работили. Познавате ги, знаете силните и слабите им страни и по този начин може да прецените дали те биха паснали на позицията, която сте им отредили. Най-важното е да успеете да продадете идеята си. Когато говорим за старт-ъп трябва да вдъхновите хората около вас, да ги мотивирате и да им покажете как може да промените света заедно, така че те да поискат да участват с вас в това начинание.

Не можете да продавате. И това е напълно нормално. Продажбите не се отдават на всеки. Ако обаче на вас ви липсват такива умения, колкото и добър да е продукта или услугата, ще ви бъде трудно да търсите и намирате клиенти. Както и в горната точка, и тук е ключово какъв човек ще наемете, за да изпълнява ролята на продавач във вашата компания. Фокусирайте се върху числата, които ще ви предостави този специалист като препоръка, сверете ги с предишните му работодатели и направете собствено независимо проучване. Не забравяйте и за мрежата от контакти на този човек. Много по-лесно е да се достигне до потенциални клиенти ако познава повече хора и има топъл контакт с тях.

Прекарвате прекалено много време в търсене на финансиране. Да, финансите са основен фактор за развитието на всяка една компания. За старт-ъпите те са от ключово значение, особено в началото. Когато достигнете до момента, в който започвате да търсите външно финансиране, може да се увлечете и да забравите за другите си ангажименти. Въпрос, на който е важно да си отговорите в случая е дали вашата компания може да се лиши от уменията и ролята, която изпълнявате докато вие се опитвате да намерите финансиране. Естествено, най-добре е да има баланс между двете функции – търсенето на капитал и изпълняването на ежедневните ви задачи. Но се постарайте да поддържате този баланс, за да не изоставяте екипа си, като в същото време се опитате да осигурите и бъдещето на компанията си.

Разлики в ценностите и мотивацията. Тук визирам разлики между вас като основател на компанията и външни инвеститори, които сте привлекли. В даден етап от живота на компанията се наместват инвеститори, които осигуряват финансирането на старт-ъпа. Това, разбира се, е чудесно. Но е важно преди да допуснете външни хора в компанията си да уточните какви са техните мотиви за инвестиция. Да, всеки инвеститор търси възвръщаемост на капитала, който е вложил, но ако мотивацията и ценностите ви съвпадат, шансът за успех е още по-голям. Не подценявайте важността на това да бъдете на една страница с вашите инвеститори.

Избрали сте грешното име. Името на компанията ви е това, с което ще ви свързват вашите служители, клиенти и всички останали. Затова е важно да изберете правилното име. Не се спирайте на първото, което ви хрумва. Когато избирате име на компанията си, се опитайте да привлечете повече хора, които да участват в този процес. Може да направите сесия, в която да обсъждате само това. Спрете се на няколко крайни варианта – 4 или 5 и направете проучване сред потенциални клиенти, приятели, семейство, по какъв начин те свързват имената с вашата компания и онова, което предлагате. Отделете това време, тъй като след като веднъж сте започнали да работите и предлагате вашия продукт или услуга, смяната на името няма да бъде лесна. Асоциацията, която правят вашите служители и клиенти с името на компанията е важна за успеха ѝ.

Избягването на някои от най-често срещаните причини за провал на един старт-ъп не е лесно, но не е и невъзможно. Хубаво е да бъдем подготвени, доколкото можем, за евентуалните пречки по пътя и да имаме план как да ги избегнем. Голяма част от тези решения ще бъдат във вашите ръце, но не забравяйте да търсите и искате помощ от колеги и близки, на които можете да разчитате, за да ви дадат друга гледна точка или просто да обсъдите ситуацията.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/starting-a-business/5-reasons-startups-fail-and-why-each-one-is-preventable/432587

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top