Използването на ефект на Зейгарник за по-голяма продуктивност

Случвало ли ви се е да сте се фокусирали изцяло върху една задача и изведнъж да се сетите,  че не сте направили нещо? Предполагам, че да. Веднъж спомнили си, че имате незавършен ангажимент, колкото и да сте фокусирани, той остава в мислите ви. Това е т.нар. ефект на Зейгарник – явление, при което незавършените задачи се помнят по-добре от завършените.

Ето обаче няколко начина, чрез които да пренасочите тази ментална енергия, за да увеличите производителността и да се заемете с  по-полезни дейности.

Записвайте 

За да избегнете забравянето на задачи и вършенето им в последния момент, опитайте се  да си създадете навик да записвате. Независимо дали ще бъде на хартия, в онлайн бележник или в някакъв календар, ако сложите нещата за правене и ги имате нещата за правене „черно на бяло“, шансът на ги забравите е много по-малък. Ключовият момент, за да бъдете по-продуктивни, е да не завършвате онова, което сте си записали. Т.е. може да започнете едно изречение с дадена задача, но го довършвайте. По този начин, когато се върнете към бележника си, ще може да добавите нещо ново, което ви е хрумнало към конкретното задание.

Съсредоточете се върху една задача

Избирайки да се концентрирате  само върху една задача, намалявате натовареността на ума и му позволявате да се справи по-добре с големите задачи. Мултитаскингът може да изглежда като продуктивен  начин за вършене на много неща едновременно, но твърде често това е просто бавно напредване в работата, без да се постига много. Фокусът на съзнанието винаги е само върху едно нещо. Дори  и да смятате, че вършите две или повече задачи по едно и също време, това не е така. В допълнение, опитът да се съсредоточите върху няколко неща едновременно, често е обременителен и изморителен  за съзнанието.

Създайте собствени cliffhangers

Любимите ни телевизионни сериали знаят как да ни накарат да искаме още като завършват сезон или епизод с „Какво ще стане по-нататък?“. Можете да използвате същия подход, за да генерирате по-голям интерес и към своята работа. Например, съзнателно да разглеждате проект или задача като незавършени ви помага по-добре да разработвате и иновирате. Ако работите по презентация, можете  да правите почивки по време на ключовите точки, където темите стават особено интересни, така че да искате да се върнете към тях по-късно с нови идеи за представяне на съдържанието.

Използването на ефекта на Зейгарник е почти незаменимо при завършването на по-големи проекти. Въпреки че той може да предизвика тревожни моменти, ако не се контролира, когато се използва правилно, може да бъде истинска помощ за производителността и общото психическо здраве, включително повишаване на самочувствието, гордостта и усещането за  постижение.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/living/how-this-scientific-phenomenon-can-boost-productivity-and/457905

Scroll to Top