Да спечелим като подобрим взаимоотношенията си с другите

Свързването с хората около нас е от съществено значение за нашето лично и професионално израстване. Всеки човек е попадал в ситуации, в които е искал да подобри взаимоотношенията си с някого, било то в личен план, или в професионален.

Ето няколко съвета как да изградите по-добри връзки с хората около вас.

Любовта като действие

Очаквате ли любовта просто да ви се случи и говорите ли за нея като за нещо митично… Колко често обаче се замисляте, че тя може да бъде и глагол. Изразяването на любов може да се случи по много начини, всички те обаче са свързани с това да предприемете дадено действие. Дали ще е да помогнете на колега, да покажете грижа, като поговорите с някого, ако има тежък ден или се сблъсква с неприятности в момента. Всичко това е любов и изразяване на топли чувства към отсрещната страна. В допълнение, когато давате обич, ще се чувствате много по-удовлетворени и щастливи. 

Говорете за чувствата си

Често в ситуация на спор не се обръща внимание на това как се чувстваме ние и другия/те.  Обикновено споделянето на емоциите идва на по-късен етап и е насочено към близки и приятели, които са готови да ни изслушат. По този начин се чувствате оценени и разбрани. Представете си, ако споделите какво усещате по време на ситуация, в която е възникнало неразбирателство и чуете какво има да каже човекът срещу вас. Може да използвате изречения като: „Аз се чувствам наранен, разочарован…заради конкретно действие срещу мен“. Много често, когато споделите какви са емоциите, които преживявате, получавате съпричастност от човека срещу вас и това помага много по-бързо да преминете през конфликта. Не забравяйте и да питате как се чувства той. Може лесно да се изгубите в собствените си негативни преживявания, но е важно да показвате, че слушате и разбирате какво има да сподели стоящият отсреща. Разбира се, изразяването на емоции не може да бъде приложено във всяка професионална ситуация, но в не малко случаи ще помогне да се почувствате по-добре.

Бъдете искрени, когато сгрешите

Всеки прави грешки, няма как да избягате от случването им. Когато обаче попаднете в ситуация, в която сте сгрешили или сте предизвикали негативни чувства с действията си, се извинете. Бъдете искрени и използвайте конкретни примери как и защо в дадената ситуация вие сте направили нещо нередно. Хубаво е да избягвате да се оправдавате и да давате обяснения, тъй като те по-скоро биха навредили и подкопали доверието на човека срещу вас, отколкото да помогнат.

Уважавайте различията

Няма хора в целия свят, които да са абсолютно еднакви по характер, разбирания и ценности. Затова е важно да не забравяте, че вие може да реагирате по един начин в дадена ситуация, но някой друг ще постъпи коренно различно. Не очаквайте, че отсрещната страна сама ще се досети какви са вашите доводи да направите или кажете нещо, както и вие може да не проумеете защо колега се ядосва на задача, която според вас е изпълнена добре, а според него – не. Уважавайте хората около вас и техните различия, тъй като и вие ще очаквате от другите да разбират и приемат вас. В крайна сметка се държим с другите, както искаме те да се отнасят към нас.

Подобряването на връзките, както лични, така и професионални, е процес, който изисква усилия и ангажираност. Следвайки тези съвети и стратегии, можете да създадете по-балансирани, здрави и задоволителни връзки, които да допринесат за вашето обогатяване и успех в живота.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.entrepreneur.com/growing-a-business/how-to-improve-your-relationships-both-personally-and/454062

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top