Бизнес с приятел: да или не?

Стартирането на компания и намирането на съмишленици за реализацията на идея са предизвикателни. Ако сме решили да отидем в тази посока, в голяма част от случаите комуникираме представите и идеите си с приятели и познати, за да чуем тяхното мнение. В някои случаи сред тях откриваме и хора, които са готови да ни подкрепят в това начинание.

Развиването на бизнес с приятел, който познаваме и на когото вярваме, може да бъде мечта за някои. Прекарването на време заедно, обединението от общата идея и подкрепата, която ще получим са ценни и изглеждат много примамливи. Това обаче има и своите недостатъци и е важно да обърнем внимание на няколко аспекта, преди да се впуснем в това приключение. Тъй като не са малко приятелствата, които са приключили, заради конфликти покрай общ бизнес. А най-честата причина за това са парите.

Ясна комуникация и вземане на решения. Работейки с приятел е особено важно още в самото начало да поставим граници къде е приятелството и къде бизнеса. Това е важно за правилното комуникиране, даването на навременна и точна обратна връзка, но и за запазването на двете роли, които играем. От една страна, приятелството би помогнало за по-лесното споделяне на негативни неща, но от друга, трябва да сме наясно, че по време на работа е добре да разглеждаме човека срещу нас като бизнес партньор, без да се притесняваме, че бихме наранили чувствата му ако изкажем собственото си мнение. Вземането на решения, особено когато говорим за старт-ъп компания, е ключово. Тук също е добре да поставим граница между приятелството и бизнеса, за да могат и двете страни да са споделят свободно и да привеждат аргументи за или против без да се стига до конфликти или пък до липса на решение. Понякога, за да предпазим приятел или близък човек, сме склонни да премълчаваме или омаловажаваме дадена ситуация. Ако сте бизнес партньори, това няма да бъде полезно за нито една от страните. Затова е важно да изясните границите, в които може да се простирате когато става въпрос за общия бизнес.

Ограничена мрежа от контакти. За старт-ъп компаниите е важно какви са хората, които участват в тяхното създаване и какви са контактите, които тези хора имат. Понякога правилните познати могат да бъдат от решаващо значение за успеха или провала. Затова е хубаво да помислим, преди да стартираме общ бизнес заедно, какъв е социалният кръг на нашия приятел/бизнес партньор. Може да звучи неприятно, но ако имате ограничена мрежа от контакти, това няма да помогне на нито един от вас.

Общи ценности и разбирания. Всеки човек е различен и има собствени виждания за света и правила, с които се съобразява. Важно е обаче, ако планирате съвместен бизнес с приятел, да видите какви са общите ви разбирания и дали мотивацията за развитие на тази идея съвпадат. Въодушевлението от стартирането на нещо общо е прекрасна и със сигурност споделеното щастие са големи мотиватори. Ако не гледате в една посока, обаче, в дългосрочен план, трудно ще постигнете успех, особено ако липсват общи ценности и разбирания.

Допълващи се умения. Важен момент когато обмисляте стартирането на бизнес заедно, е какви са уменията, които всяка страна притежава. В началото, вие и вашия приятел, ще бъдете натоварени с всичко, което трябва да бъде свършено, за да потръгне старт-ъп компанията. Затова е хубаво да притежавате различни умения и квалификации, за да може да се допълвате.

Разбира се, освен недостатъци и въпроси, върху, които да помислите, развиването на бизнес с приятели, има и своите предимства.

Комуникация и доверие. Поставянето на граница между приятел и бизнес партньор е трудно, но в същото време, дългото познанство и безброй проведени разговори могат да бъдат от полза, когато е нужно да обсъждате идеи и решения заедно с приятел. Доверието също е ключово. Ако сте приятели, то това означава, че си вярвате и можете да разчитате един на друг. Това би било по-трудно с партньор в компанията, който сте привлекли наскоро, дори и той да споделя вашата мотивация и виждания за развитието на идеята ви.

Нещо, върху което е хубаво да помислите ако стартирате общ бизнес с ваш приятел са вложените ресурси и тяхното правилно разпределяне. Когато става въпрос за пари и материални активи, разбиранията на хората понякога се променят. Да, никой не мисли за провал, особено когато тръгва да развива нова идея, но е хубаво да отделите време, за да обсъдите и администрирате участието на двете страни. Важно е по две причини. Едната е, че и двете страни са наясно какво допринасят за компанията и бизнеса и какво влагат в самото начало. Втората е, че ако се стигне до конфликт и разпределяне на активи, е много по-лесно всеки да вземе онова, което му се полага, равняващо се на първоначалните му вложения в компанията.

Създаването на общ бизнес с приятел може да звучи като мечта. То обаче има както предимства, така и недостатъци. И е важно да отделите време, за да помислите дали това ще бъде правилна стъпка или по-скоро би имало лоши последствия не само за развитието и успеха на компанията, но и за общото ви приятелство.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.eu-startups.com/2022/11/friends-and-founders-the-pros-and-cons-of-building-a-startup-with-your-friend/

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top