3 умения, за да стартираме собствен бизнес

Всеки успял предприемач може да даде своите съвети и насоки за стартирането на успешен бизнес. Когато говорим за умения източниците са необхватни и се фокусират върху различни аспекти. За да стартираме все пак от някъде, тук ще откроим 3 основни способности, важни за усвояване преди да стартираме собствен бизнес.

Networking. Колкото и плашещо или некомфортно да е създаването на нови контакти, особено за start-up основателите, то играе решаваща роля. Разширяването на мрежата от контакти може да помогне страшно много при развитието на бизнеса – с препоръки за нови служители, представяне на продукта или услугата на точни места, или просто със съвет в точен момент.

Networking-ът е умение, което трябва да бъде научено. По-голяма част от хората изпитват дискомфорт когато трябва да общуват с непознати или притеснение как ще се представят пред тях. Разбира се, липсата на опит също допринася за тези усещания. Единственият начин, по който това може да бъде преодоляно, е чрез постоянство и практика – няма лесен път за прескачането на това препятствие. Когато е усвоено, умението да водим разговори с непознати и създаването на контакти (особено в бизнес среда), е силно удовлетворяващо и възнаграждаващо за развитието на един бизнес.

Започнете с намирането на подходящи събития, на които да представите вашия продукт/услуга. Потърсете в социалните мрежи (Facebook, LinkedIn, Instagram) близки до вас бизнес събития, на които да срещнете съмишленици или други предприемачи като вас. Още преди това е полезно да си подготвите т.нар. elevator pitch – кратка устна презентация, с която да откроите с какво се отличава вашия продукт. Той не трябва да бъде повече от 5-6 изречения (около 30 секунди, колкото трае изкачването с асансьор; оттам идва и неговото име), а целта му е да ангажира вниманието на събеседника и да предизвика неговия интерес, така че да поиска да чуе повече. Професионалните събития, особено networking частта, не е предназначена за дълги разговори, а за кратки такива с непознати, така че да успеете да създадете неформален контакт с тях. Използвайте тази възможност, за да разкажете на хората за това, с което се занимавате, но не ги обсебвайте и им дайте възможност да пожелаят да чуят повече в последваща среща. Един съвет от мен – задължително носете визитки и ги раздавайте, те са за това.

Изграждането на бранда. Имиджът е определящ, особено когато става дума за нов бизнес. Всеки един детайл, от логото до съдържанието, което се представя на широката публика, е определящ за развитието и успехът на бизнеса.

Начинът по който изглежда един бранд трябва да отразява самите вас като личности. Как комуникирате с хората – учтива или разговорна форма, как изглежда вашето лого, изобщо всеки един малък детайл е хубаво да съответстват на вас. Преди да създадете всичко това, помислете хубаво и задължително поговорете с някого, било то със съдружници или дори с най-близките си хора. Всеки един от тях ви познава и може да даде откровено мнение за визията, която си представяте. Трябва да харесвате начина по който ще изглежда логото, дизайна на сайта, а най-вече самата услуга или продукт, които ще се опитвате да продавате. Не забравяйте, че в началото именно вие ще сте търговците и посланиците на марката. Как ще продавате нещо, което не харесвате как изглежда и не усещате като свое?

Финансов мениджмънт. Управлението на финанси е полезно умение, което може да бъде приложено във всеки един аспект на живота. Но когато говорим за новостартираща компания, тогава то е от ключово значение. Правилното управление на приходите и разходите, независимо дали това става през Excel, специализиран софтуер или счетоводител, може да определи успеха или провала на един start-up.

На всеки се налага да разбира от финанси – дали става дума за управление на семейния бюджет или пък за менажирането на проект или компания. Когато стартираме собствен бизнес, бюджетът и неговото правилно управление стават неразделна част от ръководенето на една компания. Затова е важно да следите всички приходи и разходи и да внимавате за какво харчите парите си. В началото на един бизнес, умението да управлявате финансите си умно може да бъде критично. Не е нужно да влагате пари в скъпоструващи софтуери, те са излишни и неприложими при стартиращ бизнес. Използвайте Excel таблици, те са напълно достатъчни, за да следите разходите си правилно. Помислете и в какво инвестирате – да, хубаво е да имате последен модел телефон, но наистина ли той ви е нужен? Не е ли по-добре да инвестирате в продукта? По-правилно е да влагате времето си, а да пестите парите си, особено в началните стадии. Не се стремете към това да изглеждате успели, ако си подредите картите правилно, ще го постигнете без парадиране със скъпи вещи.

Оригиналната статия, без моите коментари, може да прочетете тук:
https://www.hr.com/en/app/blog/2014/12/what-skills-you-must-master-before-launching-a-sta_i3bbram6.html

Photo credit: freepik.com

Scroll to Top